Skip to main content

Nyhetsarkiv

Dubbdäck och vinterservice för cyklar ökar igen

– Från en redan rekordhög nivå rapporterar våra medlemmar att försäljningen pekar uppåt även under 2014. Svenska vintercyklister vill cykla säkert, säger Berit Gibbs på branschorganisationen Cykel Motor och Sportfackhandlarna.

Nära en femtedel av svenska folket vintercyklar numera, och försäljningen av dubbdäck fortsätter att öka, liksom intresset för att lämna in sin cykel för service hos fackhandlarna. Det framgår av branschorganisationen Svensk Cyklings nyligen publicerade Cykeltrendrapporten 2014 där en av årets spaningar rör den ökade medvetenheten hos vintercyklister.

– Rent generellt tar svensken bättre hand om sina cyklar numera. Eftersom trenden är att man lägger mer pengar på sitt cykelinköp, så lägger man också mer tid och pengar på underhåll som servicearbeten inför vintern. Det ökar cykelns livslängd, säger Berit Gibbs.

Förutom dubbdäck och service säljs även belysning, reflexvästar, hjälmar, varma handskar och tunna vindmössor att ha under hjälmen riktigt bra även denna vinter.

– Säkerhet och komfort är nyckelorden för den moderna vintercyklisten, och för det krävs rätt utrustning. Att svenska cyklister blir allt mer medvetna och kunniga ser jag som ett glädjande tecken på att cykelkulturen i landet stärks för varje år, säger Klas Elm, ordförande i branschorganisationen Svensk Cykling.

Vintercyklandet i Sverige har alltså etablerats på allvar under senare år, och mellan 2012 och 2013 noterade Sifo en liten ökning – hela 18 procent av svenskarna vintercyklar numera minst en dag i veckan, många cyklar dagligen.

Cykeltrendrapporten 2014 kan laddas ner i sin helhet här:
http://www.cykelsmart.se/wpcontent/uploads/2014/11/Cykelrapport_SvenskCykling_2014_WEB.pdf