Skip to main content

Nyhetsarkiv

90-talisterna konsumerar mest av alla

Nu börjar 90-talisterna gå in i den livsfas då de konsumerar som allra mest – de börjar bilda familj. Deras konsumtion kommer att bidra till stark tillväxt för de företag som kan målgruppens köpbeteende. Om de svenska företagen inte ger det bästa erbjudandet i rätt tid kommer 90-talisterna att handla utomlands. Bisnode har kartlagt hur den första digitala generationen skiljer sig från tidigare generationer.

90-talisterna är 30 procent fler än en genomsnittslig tioårskull, precis som 60-talisterna och 40-talisterna. När så stora delar av befolkningen går in i en ny livsfas påverkar det både konsumtionen och samhället. Bisnodes analytiker har tagit fram en kartläggning av 90-talisternas köpbeteende.

– Småbarnsfamiljer är inte mest köpstarka, men de investerar mest. De köper bostad, bil och allt de kan tänka sig för att skapa bästa möjliga start för sitt barn. De behöver både banklån och kredit för att klara av det. 90-talisterna är så många att de bidrar till en högkonjunktur när de bildar familj och börjar spendera pengar, säger Per Selin, senior analytiker på Bisnode.
90-talisterna är den första generation som växt upp med Internet. Det påverkar deras sätt att leva och investera.

– 90-talisten ser världen som sitt hem, via Internet har de vänner i hela världen, ny kunskap är ständigt tillgänglig och de kan köpa det de vill ha från världens alla hörn. De är en oerhört påläst och kompentent målgrupp som ofta vet mer än säljaren i butik och vad som står på företagets hemsida, säger Per Selin.

90-talistens köpprocess
Innan de köper en produkt gör de en marknadsundersökning på Internet och involverar sina vänner i köpbeslutet. När de har bestämt sig för vilken produkt som är bäst och mest eftersträvansvärd tar de reda på var de kan få tag på den till det bästa priset. När de får hem varan berättar de det i de sociala medierna och sprider på så sätt varumärket. Köpprocessen sker sömlöst mellan Internet och fysiska möten och de handlar gärna utomlands.

– 90-talisten köper varan av det företag som ger dem den information de vill ha, gör det lätt för dem att dela med sig av informationen och sedan lyckas övertyga dem om att de har det bästa erbjudandet. Allt oftare vinner företag utanför Sverige affären, säger Per Selin.

Tidigare generationer tar efter
– De unga är ofta trendsättare och vi har redan sett hur 90-talisternas beteende sprider sig till de äldre generationerna. Vi har börjat streama både film och musik, och vi handlar allt mer över nätet, även på e-handelsplatser som inte är svenska. 90-talisterna kommer att förändra världen och företagen måste anpassa sig till dem, säger Per Selin.

– Helt klart kommer 90-talisterna att förändra världen, de är så många att företagen måste anpassa sitt sätt att vara till dem, säger Per Selin.