Skip to main content

Nyhetsarkiv

Så här ser de nya sedlarna ut

20 fram kopia kopia

Under 2015 och 2016 får Sverige nya sedlar och mynt. De har ett nytt utseende och det blir en ny valör: en 200-kronorssedel. Dessutom kommer en 2-krona att ges ut igen, för första gången sedan 1971. Under måndagen visade Riksbanken upp de nya sedlarna och mynten.

Senast Sverige fick en ny sedelserie var för 30 år sedan. För första gången i svensk modern historia byts alla sedlar och mynt, utom 10-kronan.

De nya sedlarna är mindre än de nuvarande och har nya motiv. På framsidan finns några av Sveriges mest framträdande kulturpersonligheter under 1900-talet. På baksidan finns natur- och miljömotiv som har anknytning till personerna.

Vicka på sedel
Sedlarna har nya säkerhetsdetaljer som ger ett bättre skydd mot förfalskningar. Det nya är att man ska vicka på sedeln för att kontrollera att den är äkta. Då ser man bilder som skiftar färg och bilder som rör sig och växlar motiv.

De nya mynten blir mindre och lättare. Dessutom är de helt nickelfria. Mynten har kung Carl XVI Gustav som motiv. 10-kronan behålls oförändrad.

Fyra av de nya sedlarna kommer i oktober i år: nya 20-, 50- och 1000-kronorssedlar samt den nya 200-kronorssedeln. De nya 100- och 500-kronorssedlarna samt mynten kommer i oktober 2016.

Mer information på Riksbankens webbplats www.riksbank.se
Och på facebook.com/kollapengarna