Skip to main content

Nyhetsarkiv

Årets snackisar och trender på världens största leksaksmässa

När branschorganisationen Lek- och Babybranschen sammanfattar världens största leksaksmässa, Spielwarenmesse i Nürnberg, konstaterar man att årets snackisar var Miniorerna, Star Wars och Frost och att det är viktigt att hålla koll på trenderna.

- Min personliga favorit är Miniorerna. De är helt underbara och alla barn i världen förstår deras språk, säger Lena Hedö, informationsansvarig på Lek- och Babybranschen. Hon berättar att det kommer en film med dessa figurer under året.

- Det blir en ny Star Wars-film också och även om det inte är någon Frostfilm på gång så bedömer jag att intresset för de produkterna kommer att hålla ändå.

Runt 72 000 personer besökte mässan och av dessa var 58 procent internationella besökare. Utställarna kom från 67 länder, 72 procent av dem var internationella företag. Det visades upp över en miljon produkter!

Trender och nya produkter är en viktig del av mässbesöket. Men vad är det som gör att trender utvecklas och hur kommer det sig att en produkt blir bästsäljare eller flopp? I Trendgalleriet visades den senaste utvecklingen inom leksaksindustrin. En internationell kommitté sammanfattade leksakstrender runt om i världen så här:

Little Scientists: leker med siffror och utforskar med hjälp av nya tekniken
Termen "MINT" beskriver inte en ljusgrön färg, förkortningen "MINT" står för Matematik, Informationsteknik, Naturvetenskap och Teknik - ämnen som är impopulära hos många studenter. Men tiderna förändras, det som var tråkigt igår är dagens heta trend. I synnerhet är leksaker som för vetenskapliga fenomen till liv så att de kan upplevas och förstås, mycket populära bland barn.
Även föräldrarna tycker om leksaker som främjar logiskt och analytiskt tänkande och som förklarar tekniska förhållanden. Vad som är särskilt viktigt för dem är att barnen tar till sig naturvetenskapen på ett roligt sätt - särskilt som det kan utgöra grunden för en framtida karriär. Leksaksindustrin har tagit till sig denna trend och utvecklat nya produkter som främjar kunskap och färdigheter i MINT-ämnen.

Express Yourself: upptäck, förstå och gör själv – do-ityourself toys
Barnen ser världen med andra ögon än de flesta vuxna. Varje dag, upptäcker de saker som väcker deras nyfikenhet. För att tillfredsställa denna nyfikenhet, experimenterar barnen ständigt. Varje sång, teckning eller programmering - styrs av deras önskan att skapa saker. Express Yourself beskriver processerna för självinsikt och självförverkligande genom kreativitet. Detta syftar till att stödja utvecklingen av dessa små konstnärer. De kopplar ihop redan förvärvade kunskaper med sina egna, ofta lekfullt förvärvade upplevelser. Föräldrarna vill uppmuntra barnens uppfinningsrikedom och föredrar leksaker som tränar kreativ
kompetens och möjliggör individuella designmöjligheter.

Beyond Reality: det är redan i morgon i barnens värld i dag
Alla branscher är ständigt i förändring. Nya uppfinningar ger ny teknik, från vilken i sin tur, nya trender föds. Det är därför ingen tillfällighet att fler och fler trender från underhållningssektorn och elektronikbranschen dyker upp i leksaksindustrin. På skärmen kan till exempel tvådimensionella ritningar förvandlas till tredimensionella objekt. Många barn är fascinerade av leksaker som enbart styrs av små gester och kroppsrörelser. Den nya 3D-skrivaren har öppnat upp en helt ny möjlighet för leksaksindustrin, som möjliggjorts för allra första gången.