Skip to main content

Nyhetsarkiv

Kunderna tar med sig internethandeln in i butikerna

Nya frågor för fysiska butiker:
• Tre av tio konsumenter i hela Sverige använder sina mobiltelefoner för att jämföra priser när de handlar i butik
• Tre av tio tar bilder på produkter de funderar på att köpa
• En fjärdedel kontaktar vänner eller familj för att få råd

Vid näthandel har man som bekant tillgång till prisjämförelser samtidigt som man genomför själva köpet – och nu tar kunder i fysiska butiker med sig denna vana in i butiken.

GfK har frågat mobiltelefonanvändare i Sverige vad de regelbundet använder sina telefoner till när de befinner sig i en butik. Överst på listan står prisjämförelser och att fotografera varor som man kan tänka sig att köpa (30 % var) och därefter kommer att kontakta vänner eller familj för att få råd (25 %).

Kvinnor väljer mer frekvent än män att fotografera varor för att fatta köpbeslut vid ett senare tillfälle.

Att fotografera varor som man funderar på att köpa är det vanligaste användningsområdet för konsumenter när de befinner sig i en butik. I Sverige är detta beteende vanligare hos kvinnor än hos män och mer än en tredjedel av kvinnorna (35 %) har för vana att fotografera varor medan de handlar, jämfört med endast 25 % av männen. Tonåringar (15-19 år) och unga vuxna (20-29 år) ligger i framkant när det gäller att fotografera i butik (54 % respektive 41 %) medan de som är 30-39 år kommer en bit efter med 33 %.

Över 50 % av de svenska konsumenterna i åldern 15-19 år jämför priser på nätet när de befinner sig i en butik.

Vid en jämförelse mellan könen är det fler män än kvinnor som regelbundet använder sin mobiltelefon i butik för att jämföra priser, 33 % respektive 27 %. Den mest aktiva gruppen är konsumenter i åldern 15-19 år där över hälften (51 %) uppger att de regelbundet gör så, följt av åldersgruppen 20-29 som ligger på 41 %.

Adrian Hobbs, vd för Online Pricing Intelligence på GfK i England säger:

- När en betydande andel av kunderna kopplar upp sig i butiken måste handlarna reagera. För att kunna förbli konkurrenskraftiga är både näthandlare och handlare i fysiska butiker tvungna att hålla noggrann koll på onlineprissättningen hos konkurrenter och agera snabbt.

Att kontakta en vän eller familjemedlem för att få råd är viktigare för kvinnor än för män.
I Sverige är kvinnor i större utsträckning benägna att använda sina mobiltelefoner i butik för att kontakta en vän eller familjemedlem för att få råd (30 % av kvinnorna och 21 % av männen uppger att de regelbundet gör detta). Det är allra vanligast hos tonåringar i åldern 15-19 år med 48 %, medan unga vuxna 20-29 år är hack i häl med 38 % och de i åldern 30-39 år är eftersläntrare på 30 %.

Mun till mun-metoden och råd från personer i den egna sociala sfären finns numera tillgängligt vid själva inköpstillfället i butiken. Försäljningspersonalen och den fysiska köpupplevelsen i butik står inför en betydande förändring i och med detta externa inflytande.

I denna undersökning har GfK under sommaren 2014 intervjuat mer än 25 000 mobiltelefonanvändare som är 15 år eller äldre i 23 länder, antingen via webben eller som personliga intervjuer. Dessa länder är Argentina, Australien, Belgien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Polen, Ryssland, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Spanien, Sverige, Turkiet, Tyskland, Ukraina och USA.

För mer information om den globala undersökningen gå in på www.gfk.com eller kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.