Skip to main content

Nyhetsarkiv

Vem blir årets Unga Bagare 2015?

Årets finalister i SM Unga Bagare är utsedda. Den 18 mars gör tio laddade finalister upp om titeln Svensk Mästare för Unga Bagare vid en fem timmar lång bakningstävling på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg. Samtliga tävlingsbidrag visas upp för allmänheten samma dag i shoppingcentret Nordstan där vinnaren koras klockan 15.00.

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är en bageritävling för bagare upp till 23 år. Tävlingen genomförs i år för 25:e gången. Finalisterna bedöms i fem olika moment; franskbrödsbullar, matbröd, vetebrödsbullar, wienerbröd samt ett skådebröd eller en tårta. Deltagarna bakar allt från grunden efter egna recept och en jury betygsätter sedan bakverken utifrån smak, färg, form och kreativitet.

Finalen sker i år under vad bageribranschen kallar SM-veckan i Göteborg, då även Skolmästerskapen och Årets Bagare går av stapeln. Hela SM-veckan är öppen att besöka för allmänheten.

- SM Unga Bagare är en fantastisk möjlighet för våra unga stjärnskott att visa upp vad de kan och med årets duktiga startfält är jag övertygad om att flera av dem går en strålande framtid till mötes, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer.

Det som står på spel är titeln Svensk Mästare för Unga Bagare men det är inte bara vinnaren som belönas. De bagare som placerar sig på första till fjärde plats blir antagna till Juniorbagarlandslaget som senare i år ska tävla i EM för Unga Bagare. Ettan och tvåan belönas dessutom med en fem dagars inspirationsresa tillsammans med välrenommerade personer i branschen.

Finalister i SM Unga Bagare 2015:

Cornelia Skalin (21 år) från Gävle jobbar på Lidingö Bröd & Pâtisserie i Stockholm.
Victoria Johansson (21 år) från Västervik jobbar på Wienercaféet i Stockholm.
Amanda Bäckström (21 år) från Öland jobbar på Vetekatten i Stockholm.
Amanda Gustavsson (20 år) från Ryssby jobbar på Bakery & Spice i Solna.
Natalie Bergström (22 år) från Motala jobbar på Brogyllen i Göteborg.
Elin Johansson (21 år) från Herrljunga studerar på Yrkeshögskola och jobbar på Ljungblads Konditori i Alingsås.
Mångs Amalia Andersson (21 år) från Mora jobbar på Veras bageri & konditori i Svärdsjö.
Anna Säll (21 år) från Jönköping, studerar på Yrkeshögskola.
Louise Gidlund Enblom (19 år) från Strängnäs jobbar Printz bageri på Stallarholmen, i Strängnäs.
Hampus Svensson (22 år) från Strängnäs jobbar på Artipelag på Värmdö, Stockholm.