Skip to main content

Nyhetsarkiv

- EU-beslut om kortavgifter bra men såväl media som minister är dåligt insatta

Kortavgift 450

Det konstaterar Butikernas vd Bengt Hedlund efter att det idag beslutades i EU-parlamentet om tak på de så kallade interchangeavgifterna.
- Det var flera felaktigheter när nyheten gick ut. Synd att varken Sveriges Radio eller finansministern har koll på nya kortlagen.

Beslutet var väntat och det handlar alltså om att interchangeavgiften, den som kortföretagen tar ut av bankerna, får ett tak. 0,2 procent på betalkort och 0,3 procent på kreditkort.

- Vad den är idag är det ingen som vet och den har heller inte varit konkurrensutsatt, säger Bengt Hedlund som menar att det här är ett bra beslut eftersom det kommer att leda till lägre avgifter för handlarna.

- Vad som inte är bra är att Sveriges finansminister säger i Dagens Eko att det är bra för kunderna. De påverkas inte alls eftersom det sedan länge finns en lag mot att lägga på extra avgift mot konsument. Sedan säger reportern att kreditkortsköpen kommer att minska. Varför skulle de det? Den avgiften är ju högre idag!

Den nya EU-lagen ska implementeras under kvartal 3 och Bengt Hedlund gissar att avgifterna från bank till handlare kommer att följa med i sänkningen som sker i steget ovanför.

- Exakt hur mycket är svårt att veta men det är en positiv utveckling efter bankerna skott sig på handlarna i alldeles för stor utsträckning, avslutar Bengt Hedlund.

- Men för konsumenten blir det alltså ingen skillnad. Om inte finansministern har planer som vi inte känner till idag.