Skip to main content

Nyhetsarkiv

Årets Bagare, såväl "gammal" som ung, utsedda

Efter en fem timmar lång tävling korades den 18 mars vinnaren i SM Unga Bagare. Amanda Gustavsson från Russby som då tog revansch efter förra årets tredjeplats.

Dagen efter vann Gabriel Di Grado från Stockholm Svenska Mästerskapen för professionella bagare och utsågs till Årets Bagare 2015.
Allt detta hände på SM-veckan i Göteborg då även Skolmästerskapen gick av stapeln.

- Det känns fantastiskt roligt att kamma hem guldet, speciellt mot så hårt motstånd. Jag är jättenöjd med min prestation och fick till alla de olika delmomenten som jag planerat. Nu siktar jag på EM-guld, säger Amanda Gustavsson.

Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer för att uppmärksamma bagaryrket bland yngre och för att visa upp det kreativa hantverket bakom bröd. Amanda Gustavsson från Ryssby tilldelades titeln med motiveringen:

Med en imponerande målmedvetenhet har årets vinnare lyckats leverera ett exceptionellt sortiment som frestade juryns smaklökar. Årets vinnare av SM Unga Bagare går en kolossalt ljus framtid till mötes!

SM Unga Bagare fungerar som uttagningstävling till Svenska Juniorbagarlandslaget. Ettan till fyran i SM Unga Bagare blir uttagna till Juniorbagarlandslaget som tävlar i de Europeiska Mästerskapen för unga bagare. Ettan och tvåan i SM Unga Bagare vinner dessutom en fem dagars inspirationsresa utomlands tillsammans med välrenommerade personer i branschen.

-Den höga klass vi har sett i årets upplaga av SM Unga Bagare gör att jag är säker på att vi kommer se mer av deltagarna framöver. Med denna talang och hantverksskicklighet är jag övertygad om att på att Sverige kommer fortsätta kamma hem priser internationellt, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, tillika huvudarrangör av SM Unga Bagare.

Gabriel di Grado, som efter en hård kamp blev Årets Bagare, driver Spånga Konditori i Spånga och Bullar & Bröd på Kungsholmen. Han tog i år revansch efter förra årets bronsplats.

I totalt sex timmar bakade finalisterna 150 bröd, baguetter och bullar vardera som sedan bedömdes av en professionell jury. Finalisterna tävlade i sju olika delmoment: två sorters matbröd, baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat och vetebullar med fruktfyllning. Alla bakverk har bedömdes av en smakjury och en metodjury.

Gabriel di Grado vann med motiveringen:

Genom att knåda ihop en svensk klassisk smak med en oväntad klassisk svensk form skapades en självklar favorit. Årets vinnare presenterade smaker som gick rakt in i juryns hjärta och förde oss tillbaka till barndomen.

- Jag känner mig hedrad att få bära titeln Årets Bagare, och det känns extremt roligt att vinna mot så starka motståndare. Idag stämde allt och all träning gav resultat, säger Gabriel Di Grado.

- Det känns fantastiskt roligt att samla Sveriges bästa bagare, både toppskiktet av de yrkesverksamma och våra framtida stjärnor, under vår SM-vecka i Göteborg. Under finalen av Årets Bagare har vi verkligen sett prov på det faktum att Sverige är ett av världens mest spännande brödländer med bagare i världsklass, säger Martin Lundell.

Att lyfta fram det genuina hantverk som brödbakning innebär samt att öka intresset för bagaryrket, inte minst bland yngre, är några av tankarna bakom tävlingen Årets Bagare. Tävlingen är öppen för professionella bagare.