Skip to main content

Nyhetsarkiv

Kontaktlösa betalningar ökar stort i Europa

Enkelheten samt användning i kollektivtrafiken och inom mobila betalningar driver utvecklingen framåt. Under 2015 blir kontaktlösa betalningar verklighet även i Sverige.

– Oavsett om de befinner sig i mataffären, på parkeringen eller på bussen gillar européerna att betala kontaktlöst. Kontaktlösa transaktioner i Europa ökade med 174 procent under sista kvartalet 2014 och användarna ökade sina kontaktlösa betalningar med mer än 20 procent jämfört med föregående år. I Storbritannien och Polen är mer än 90 procent av de som använder kontaktlösa betalningslösningar mycket nöjda med betalningsmetoden*, säger Bart Willaert, regionchef MasterCard Norden och Baltikum.

- MasterCards vision för digitala betalningar är att skapa användarvänliga betalningslösningar för alla, i alla kanaler och alla enheter. Vi vet att svenskarna, precis som övriga européer, uppskattar att betala säkert, snabbt och enkelt – vilket är vad den innovativa kontaktlösa tekniken erbjuder.

I Sverige är kontaktlösa betalningar på framgång och under 2015 kommer man kunna betala kontaktlöst i alla svenska ICA-butiker genom ett samarbete med MasterCard.

- Vi är övertygade om att kontaktlösa betalningar är framtiden. Vi är därför glada över att tillsammans med MasterCard under 2015 erbjuda våra kunder att enkelt betala genom att blippa sitt kort mot betalterminalen. Det är en effektiv metod som förenklar för våra kunder, säger Marie Halling, vd ICA Banken.

Historiskt sett skulle européer betalat sitt morgonkaffe med mynt – tio år senare finns andra betalningsmetoder som är både smidigare och säkrare att använda. Idag accepterar mer än tre miljoner återförsäljare världen över kontaktlösa betalningar, vilket motsvarar en ökning med 56 procent.** Det ökande antalet återförsäljare gör att det idag är smidigare än någonsin att använda ett kontaktlöst kort, mobilen eller andra kontaktlösa betalningsenheter.

Liksom antalet återförsäljare ökar även européernas intresse för kontaktlösa betalningar. Enligt siffror från UK Cards Association har köp med kontaktlösa betalningsmetoder i Storbritannien mer än tredubblats under 2014 och uppgick då till 2,3 miljarder pund. Kontaktlösa MasterCard och Maestro är tillgängliga i 38 länder i Europa (68 länder globalt) och i Österrike, Frankrike, Italien, Nederländerna, Polen, Ryssland, Turkiet och Storbritannien har mer än 5 miljoner kontaktlösa kort getts ut.

I genomsnitt uppger 73 procent av konsumenterna i Tyskland, Polen, Spanien och England att mobiltelefonen är ett bekvämt sätt att betala. 42 procent av polackerna skulle utan tvekan överväga kontaktlösa betalningar via sina smarta telefoner****.

Under 2014 lanserade MasterCard sina specifikationer för Host Card Emulation (HCE) för att enklare möjliggöra mobila betalningar med hjälp av Near Field Communications-tekniken (NFC). HCE erbjuder ytterligare en möjlighet för kortutgivare att lansera digitala NFC-plånböcker. I Europa har 22 länder påbörjat över 70 NFC-projekt.

Kollektivtrafiken är en viktig aktör som driver utvecklingen av kontaktlösa betalningar. I London har miljoner resenärer fått en enklare vardag sedan Transport for London (TFL) introducerade kontaktlösa betalningar i september 2014. Till dags dato har över 40 miljoner resor betalats med hjälp av kontaktlösa betalningslösningar, vilket motsvarar nästan 12 procent av "Pay as you Go journeys". I St. Petersburg behöver tunnelbaneresenärerna tack vare införandet av kontaktlösa betalningar inte längre köpa en separat biljett.

* RTi Market Research & Brand Strategy
** 2013 till 2014
**** InSites Consulting – September 2014