Skip to main content

Nyhetsarkiv

Fler har nakenbadat än ätit sushi

Svenskar utmålas ofta som äventyrslystna globetrotters, först med att resa till nya orter och nyfikna på att testa nya trender. Intresset för det outforskade verkar dock inte sträcka sig så långt som till matbordet. En undersökning från Bookatable visar att fler svenskar har tillverkat egen sprit än testat att äta lutfisk. Istället visar det sig att svenskarna är riktiga vanemänniskor, som helst går tillbaka till samma restauranger och beställer samma typ av mat.

Att svenskar gillar att gå på restaurang kommer nog inte som en överraskning. Nära hälften av svenska folket (48 procent) går ut och äter oftare än 2 gånger i månaden, varav många (18 procent) så ofta som 1-2 gånger i veckan. Mer förvånande är på vilket sätt vi går ut och äter. Undersökningen från Bookatable visar att fler än 4 av 10 (43,5 procent) oftast går tillbaka till samma restauranger. Endast 2,5 procent säger att de testar nya ställen och att de sällan återvänder till en restaurang de besökt tidigare.

3 av 10 medger att de sällan prövar nya maträtter, vilket ytterligare bevisar många svenskars brist på kulinarisk äventyrlighet. Mest förvånande är kanske att motviljan att testa nytt är störst bland åldersgruppen 18-24, där fler än varannan (54 procent) uppger att de hellre tar det säkra före det osäkra. Störst äventyrlighet finns istället i ålderskategorin 55 +, där 67 procent uppger att de gärna beställer in nya maträtter.


Svenskarnas äventyrlighet verkar vara starkt kopplad till plånboken. På frågan om vad som hindrar dem från att testa nya rätter svarar 39 procent att det är för dyrt och 31 procent är oroliga för att lägga pengar på något som det kanske visar sig att de inte tycker om.

Det är inte nödvändigtvis brist på urval som begränsar svenskarna, 51 procent är överens om att det finns ett stort utbud av olika kök att välja på i deras region. I stället önskar 15 procent att det fanns ett större restaurangutbud med svensk mat där de bor. De allra flesta (21 procent) önskar dock ett större utbud av italiensk mat. På andra plats kommer mexikanskt (20 procent) följt av grekiskt (17 procent) och franskt (16 procent).

76 procent uppger att de äter svensk mat en eller flera gånger i veckan, 42 procent äter italienskt lika ofta.

– Vi har ett internationellt rykte om oss att vara frigjorda själar, men sett till mat framstår vi nu närmast som trygghetsnarkomaner som inte vill vika från vår pizza, pasta, husman - och tacos på fredag, säger Jonas Carlén, commercial director på Bookatable Sverige.

Samma undersökning visar att det finns många rätter och ingredienser för svensken kvar att upptäcka. Trots att surströmming är en stark svensk tradition, uppger hela 40 procent av de tillfrågade att de aldrig har smakat den jästa fisken. Duva är dock det som svenskar har testat minst (62 procent), följt av ostron (51 procent) och njure (45 procent). 

Mer förvånande är att många fortfarande inte har ätit de mer vedertagna "nya" rätterna och råvarorna såsom sushi, quinoa och halloumi. Fler har till exempel nakenbadat (52 procent) och gjort sin egen alkohol (25 procent) än ätit sushi (23 procent).

– På Bookatable är vi stolta över det breda urvalet av rätter som finns hos de över 1200 restauranger som är anslutna till oss i Norden. Vi uppmuntrar fler svenskar att inleda ett smakäventyr och ge sig ut på en matresa och prova nya kök och maträtter. Att pröva på nya saker är en av de största njutningarna i livet och kanske kommer våra restaurangbesökare att hitta en ny favoritmat längs vägen, säger Jonas Carlén, commercial director på Bookatable Sverige.

5 i topp-lista över saker vi inte ätit:
Duva 62 %
Ostron 51 %
Njure 45 %
Kammussla 42 %
Surströmming 40 %

5 i topp-lista över vågade saker vi gjort:
Badat naken 52 %
Semestrat på egen hand 40 %
Tillverkat egen alkohol 25 %
Gått på blinddate 18 %
Hoppat fallskärm 6 %