Skip to main content

Nyhetsarkiv

En av tre önskar sig en hälsosammare lunch

Det finns ett allmänt intresse för hälsosam och nyttig mat i Sverige och sju av tio svenskar anser överlag att de äter ganska nyttigt till lunch. Dock önskar var tredje svensk att de åt ännu mer hälsosamt, visar Picadelis Lunchbarometer 2015 som nyligen genomförts bland 1000 yrkesverksamma svenskar.

Mattrender kommer och går men husmanskosten står sig stadigt när svenskarna får välja vad de helst äter till lunch en vanlig arbetsdag. Hela sju av tio svenskar uppger husmanskost som favoritlunch och därefter kommer sallad som 36 procent föredrar. Bland kvinnor är det ännu fler, nästan varannan, som föredrar att äta sallad som huvudmål till lunch. Samtidigt uppger 34 procent, eller mer än var tredje svensk, att de önskar att deras lunch var mer hälsosam.

– Många vill att lunchen både ska vara mättande och gå snabbt att handla. En vanlig missuppfattning, framför allt bland män, är ofta att man inte blir lika mätt på nyttig mat som exempelvis sallad, säger Lisa Isakson, marknadschef på Picadeli.

Oavsett vad man föredrar för mat så är matlådan den vanligaste lunchtrenden. Sex av tio tar med matlåda till jobbet minst ett par gånger i veckan och en av tre gör det varje dag.

– Majoriteten uppger att de inte har mer än 40 minuters lunch per dag och då är det inte så konstigt att man måste ha en lunch som går snabbt att äta som antingen matlåda eller någon färdigrätt som du kan handla på vägen till eller i närheten av ditt jobb. Det är ofta billigast och man vet exakt vad man får, säger Lisa Isakson.

Att köpa lunchmat i butik är fortfarande relativt ovanligt. Endast en procent uppger att de gör detta varje dag och nio procent att de gör det några gånger i veckan. En av tre (32 procent) uppger att de aldrig köper lunchmat i butik. De som oftast handlar sin lunchmat i butik är 18-34-åringarna, 28 procent uppger att de gör det minst en gång i veckan.

– Det finns stor potential i dagligvaruhandeln att utöka sortimentet av lunchrätter som går snabbt att handla, är hälsosamma och inte alltför dyra. Då skulle säkert andelen som handlar sin lunch i matbutikerna att öka, säger Lisa Isakson.

På frågan om vad som spås bli framtidens stora lunchtrender svarar 36 procent att de tror på mindre köttätande och mer vegetarisk kost. Nästan lika många, 35 procent, tror att matbutikerna kommer att satsat mer på färdiglagade rätter. En av tio tror att vi uteslutande kommer att beställa färdiga luncher från nätet.