Skip to main content

Nyhetsarkiv

Butiksmiljön allt viktigare konkurrensfaktor

Trenden är tydlig, att skapa miljöer i butiker, köpcentra och restauranger är viktigare än någonsin säger Pontus Lund som jobbar som Creative Manager på Gillgrens Dekor.

Sedan e-handelns allt starkare fäste och dess större acceptans bland kunderna känner butiksägare, centrumledare och restaurangägare att det är viktigare än någonsin att få kunderna ut i miljöerna istället för att sitta vid datorn och beställa. En kund som besöker butiken är betydligt mer påverkningsbar än den som sitter vid datorn, merförsäljningen är större helt enkelt.

Här kommer dekor och design in som en viktig roll när det gäller att skapa intressanta miljöer som kunderna vill uppleva.

- Vi har märkt en allt större efterfrågan på dekor och idéer som hjälper till att lyfta den traditionella butiksmiljön berättar Pontus Lund och nämner Ica Maxi i Falun som exempel.

- De hade sedan länge planerat att investera i butiken men var inte riktigt säkra på vad som skulle prioriteras. Man valde mellan kameraövervakning eller att skapa spännande miljöer i butiken för barnfamiljerna. Vi på Gillgrens ritade upp små landskap med dekor på utvalda ställen och fyllde dessa platser med mekaniska figurer och passande dekor, vi skapade helt enkelt miljöer som påminner om nöjesfält eller utställningsmiljöer där dekoren gör att kunderna stannar längre i butiken och helt enkelt blir gladare.

Ett annat exempel är Ica Kvantum Landvetter som satsar stort på årets större högtider, julen är den i särklass största. Här finns underbar julbelysning på fasaden som syns från motorvägen där tiotusentals bilister kör varje dag och i butiken finns miljöer med mekaniska figurer, dekor samt pepparkakshus som kunderna ställt dit i tävlingssyfte. Till påsk gömmer de ägg i butiken och via ledtrådar på butikens Facebooksida uppmanar de kunderna till att leta. Vinst vid upphittat ägg är 10 kg godis. Hela påsksäsongen förstärks av dekor och personalens starka engagemang.

- Trenden syns givetvis även i bolagets siffror, 2014 ökade Gillgrens sin omsättning med 25 procent och 2015 har startat lika bra. Tidigare handlade våra möten om hur vi skulle bearbeta vår marknad, idag handlar det mer om hur vi ska hantera alla förfrågningar som kommer in till oss fortsätter Pontus Lund. Häromdagen fick vi en förfrågan från ett bolag i Tyskland som vill att vi tar hand om ett antal skyltfönster för ett kvalitetsmärke inom modebranschen.