Skip to main content

Nyhetsarkiv

Allt fler svenskar köper sina läkemedel på nätet

HUI Research har undersökt svenska folkets köpbeteende avseende receptfria läkemedel på nätet. Undersökningen visar att hela 21 procent av respondenterna har handlat receptfria läkemedel på nätet. Nätkunderna är också mycket nöjda med försäljningskanalen. 74 procent av de som handlat receptfria läkemedel via nätet skulle rekommendera andra att göra detsamma.

Allt fler svenskar väljer att köpa sina läkemedel på nätet. HUI Research har därför intervjuat 1 000 respondenter i en studie om svenska folkets köpbeteende avseende receptfria läkemedel på nätet. Studien visar att hela 21 procent av respondenterna har handlat receptfria läkemedel på nätet under 2014. Vidare visar studien att 74 procent av de respondenter som handlat receptfria läkemedel via nätet skulle rekommendera andra att göra detsamma. De största fördelarna med att handla receptfria läkemedel på nätet var enligt respondenterna bekvämlighet, pris, utbud samt att det är lätt att hitta rätt varor.

– Apotekskedjornas satsningar på nätbutiker sätter fart på nätförsäljningen och det märker såklart även vi av. Vi ser fram emot konkurrensen på nätet och hoppas att det ska ge en ökad pristransparens som hittills saknats. Vi kommer se en större konsumentmakt där apoteket med den bästa tjänsten och priset får affären, säger Pär Svärdson, VD för Apotea.

Mycket tyder också på att vi kommer att handla mer receptfria läkemedel på nätet framöver. Enligt undersökningen planerar 71 procent av nätkonsumenterna att fortsätta handla online även under 2015.

Ladda ner hela rapporten här:
Rapporten

Om undersökningen:
Konsumentundersökningen genomfördes av HUI Research under februari månad 2015 med ett riksrepresentativt urval. Totalt 1 000 respondenter mellan 18 och 75 år deltog i undersökningen. Studiens uppdragsgivare är apoteksföretaget Apotea.