Skip to main content

Nyhetsarkiv

Pop Rocks mötte sofistikerat hantverk i prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllopstårta

När tårtan serverades på prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllopsmiddag på Slottet hade Sveriges bagare & konditorer fått den stora äran att ansvara för tårtan. Det var Svenska Konditorlandslaget, med meriterade konditorer från EM, VM och OS som bakat in i det sista. Hur den såg ut och smakade var en väl bevarad hemlighet in i det sista.

– Det var en stor ära att få göra bröllopstårtan, den mat som krönte hela bröllopet. Nu kan vi pusta ut, brudparet såg riktigt nöjda och glada ut, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

Gästerna på bröllopet avnjöt en kunglig bröllopstårta i världsklass, det var nämligen Svenska Konditorlandslaget med några av världens bästa konditorer, med medaljer från både EM, VM och OS, som bakade tårtan. Den vita bröllopsdrömmen hade ett blankt glaserat yttre av vit choklad. Den bestod av sex lager som innehöll rabarberbavaroise, pistage och yoghurtmousse, hallon och rabarberbergelé, pistagejaconde och jordgubbspannacotta.

– En särskild önskan från prins Carl Philip var att han ville ha Pop Rocks i tårtan, ett godis som poppar i munnen och som såldes under slutet av 70-talet. En väldigt oväntad ingrediens. Men prinsens önskan adderade mycket till tårtan, säger Fredrik Borgskog, konditor i Svenska Konditorlandslaget och ansvarig för recept och smaker.

Verket bestod av 15 stycken tårtor placerade på en elegant spiralformad ställning i polerat aluminium. Spiralformen symboliserar den evigt spirande kärleken. Varje av de 15 tårtorna pryddes av garnityr i karamell (draget socker) som spred ett vackert sken med hjälp av en ljusinstallation. En hertigkrona av karamell i melerat guld och blått tronade i mitten av ställningen.

– Egentligen ska förberedelserna för en sådan här tårta vara ett år, nu hade fyra månader på oss, säger Mattias Ljungberg, konditor i Svenska Konditorlandslaget och ansvarig för att sy ihop tårtan som helhet, inklusive själva ställningen.

Färgkombinationerna var inspirerade av Sofias brudbukett, som gick i vitt och toner mot ljus orange med inslag av champagne. Tårtan pryddes av 500 stycken blommor gjorda i socker och 20 karamellrosor. Det var Frida Leijon som arbetat med dekorationerna och som hade bränt sina tummar för konsten.

– Att göra karamelldekorationer är ungefär som att dra polkagris, fast du formar med händerna. Mina tummar är helt brända efter flera veckor av varm karamell, säger Frida Leijon, konditor i Svenska Konditorlandslaget och ansvarig för dekorationerna på prinstårtan.

För att skapa tårtorna har det bland annat gått åt 23 liter grädde, 150 ägg, nästan 10 kilo rabarber och 6 kg hallonpuré.