Skip to main content

Nyhetsarkiv

Viktig info om de nya sedlarna

Nya sedlar collage  450

Riksbanken vill informera dig som jobbar inom handeln om de nya sedlarna och mynten som kommer med start i oktober i år och berätta hur du får information om detta. Man kommer också att i september skicka material per post, bland annat klistermärken och affischer.

Nya sedlar och mynt och nya valörer

Under 2015 och 2016 får Sverige nya sedlar och mynt. De har ett nytt utseende och det blir en ny valör: en 200-kronorssedel. Dessutom kommer en 2-krona att ges ut igen. Sedlarna har nya säkerhetsdetaljer som ger ett bättre skydd mot förfalskningar. Det nya är att man ska vicka på sedeln för att kontrollera att den är äkta. Då ser man bilder som skiftar färg och bilder som rör sig och växlar motiv.

De första nya sedlarna kommer i oktober 2015

Fyra av de nya sedlarna kommer i oktober i år: nya 20-, 50- och 1000-kronorssedlar samt den nya 200-kronorssedeln. De nya 100- och 500-kronorssedlarna samt mynten kommer i oktober 2016. De nuvarande sedlarna och mynten blir ogiltiga vid två olika tillfällen under 2016 respektive 2017. Läs mer om detta:
http://www.riksbank.se/sv/Sedlar--mynt/Sedlar/Tidplan/

Så får du information

Du hittar information om detta på Riksbankens webbplats: http://www.riksbank.se/ och på facebook.com/kollapengarna

På webbplatsen finns till exempel en informationsfilm om sedel- och myntutbytet. Skulle ni vilja ha den skickad till er i något särskilt format (till exempel MP4 eller QuickTime), för att visa på personal- eller kund-tv, så kan vi ordna det.

På webbplatsen finns också särskilda sidor för er som arbetar inom bank och handel, där finns material som vi tagit fram för er. Vi fyller löpande på dessa sidor med information: http://www.riksbank.se/sv/Sedlar--mynt/Till-dig-i-bank-och-butik/

På webben finns även information på andra språk: http://www.riksbank.se/languages

Med appen kan du bära med dig informationen

Riksbanken har tagit fram en app, "Kolla pengarna". Via den kan du få information om hur utbytet av sedlar och mynt går till och viktiga datum att komma ihåg. Du kan också via appen lära dig känna igen en äkta sedel. Appen finns för Android, iPhone och iPad och är gratis att ladda ned och använda. Man laddar ner den från Google Play eller App Store. Mer information finns på Riksbankens webbplats: http://www.riksbank.se/sv/Sedlar--mynt/App-kolla-pengarna/

Via appen kan man också få information på olika språk.

SMS-påminnelse

Vi har också en sms-funktion för dig som vill bli påmind om viktiga datum kring nya sedlar och mynt: Sms:a riksbanken start till 71120.