Skip to main content

Nyhetsarkiv

Pionjär inom djurfoder på nätet blir ännu större

Nordens största djuraffär på nätet Animail AB, förvärvar en av de största aktörerna på den svenska marknaden för djurmat och tillbehör på nätet, Zoozoocom AB, som driver e-handelssajterna Zoozoo.com och Hemfoder.se. Tillsammans väntas de båda bolagen omsätta 150 miljoner kronor i år och nya Animail AB utökar därmed sitt försprång som Sveriges och Nordens överlägset största aktör på ett av de snabbast växande segmenten inom e-handel.

- Detta är ett strategiskt viktigt förvärv för Animail. Zoozoo.com har gjort en spännande resa och snabbt tagit en stark position på marknaden. Tillsammans blir vi en ännu starkare marknadsledare och kan ge kunderna en ännu bättre service, uppnå skalfördelar och lägga grunden för fortsatt stark tillväxt i Norden och Europa på ett av de mest spännande och lovande e-handelssegmenten i världen, säger Staffan Mörndal, styrelseledamot i Animail AB och Partner på Verdane Capital Advisors.

Enligt analysfirman Forrester Research har den globala världsmarknaden för djurmat och tillbehör på nätet vuxit med 76 procent mellan 2010 och 2014, till 3,7 miljarder US-dollar per år. Det är en avsevärt snabbare tillväxt än nästan alla andra produktkategorier på nätet. Trots det säljs en stor majoritet av djurfoder fortfarande i fysiska butiker, vilket gör potentialen för fortsatt tillväxt inom e-handel mycket stor.

- ZooZoo var på väg mot våra uppsatta mål och vi har på bara två år tagit positionen som marknadstvåa bakom Animail. Sammanslagningen av de båda bolagen är en affärsmässigt alldeles för bra affär för att inte genomföra. Jag är övertygad om att det gemensamma bolaget nu får en kortare väg till de uppsatta målen, än bolagen var för sig. Jag tror även på ledningen i Animail och jag ser fram emot att verka genom styrelsen som ledamot och som ägare, säger Jarno Vanhatapio, grundare av Zoozoocom AB.

- Vi är övertygade om att marknaden för djurmat och tillbehör på nätet har en lysande framtid, med de uppenbara fördelar konsumenterna får i form av smidigare leveranser av tunga produkter hela vägen fram till dörren, ett bredare urval och enklare köp. Det är också därför vi väljer att bli delägare i det nya Animail AB och även investerar ytterligare i det nya bolaget, nu när våra bolag går samman, säger Cato Broberg, styrelseordförande i Zoozoocom AB och Investment Director på Egmont Publishing.

- Få branscher är så lovande om man tittar på hur stor andel husdjursägare som borde handla online jämfört med hur många som faktiskt gör det. Jag är särskilt glad över att med ännu större kraft kunna driva på förändringen i denna bransch som Animail gjort sedan starten och även att kunna erbjuda kunderna en ännu bättre service och köpupplevelse till följd av de fördelar förvärvet ger, säger Karl Prytz, vd för Animail AB.

Huvudägare i Zoozoocom AB är grundaren Jarno Vanhatapio med bolag, Egmont AB samt Optimizer Invest. Förutom ledningsgruppens innehav, ägs Animail av riskkapitalfonden Verdane Capital VII, en nordisk private equity-fond som specialiserat sig på bland annat e-handel.

- Detta är ett naturligt steg i den omstrukturering och konsolidering av branschen som fortskrider. E-handeln börjar ju samtidigt bli mycket av ett draglok för stora delar av detaljhandeln, säger Mats Danielsson, Senior Adviser inom Zoorf, Zoobranschens Riksförbund.

- Den tillväxt som zoobranschen haft den senaste tiden står nog att återfinna just på nätet, vilket även spiller över på och gagnar renodlad butikshandel. Men det faktum att det finns en fortsatt stor potential för e-handeln att plocka från fysisk butikshandel, gör det ännu mer angeläget för den med besöksadress etablerade handeln, att "se om sitt hus" och skapa förutsättningar för multichannelförsäljning, inför framtida konkurrens.