Skip to main content

Nyhetsarkiv

Några av dessa kommer att bli Årets Spel

 

Årets spel nominerade 2015 450

I drygt 30 år har det delats ut guldtärningar till årens bästa sällskapsspel. Idag offentliggörs vilka spel som har blivit nominerade.

Juryn som har haft det utmanande men också stimulerande jobbet att spela sig igenom samtliga spel, består av: David Lega, Kristina Helldén, Lasse Råde, Alexandra Melander, Karin och Jimmy Everitt.
Bakom Årets Spel står branschorganisationen Lek- och Babybranschen. Vinnarna presenteras senare i höst och det branschorganisation.

Nominerade barnspel

Pengolo
De utsökt vackra pingvinerna döljer var sin hemlighet, i form av ägg i olika färger. Det gäller att komma ihåg vilket ägg som ligger var. Fin och välgjord utveckling av memory - ett spel där de yngsta ofta vinner över den äldre generationen.

Cluedo Junior
Klassikern från USA har fått en enklare mer lättbegriplig släkting. Utan att förlora spänningen eller mystiken har man genom fiffiga lösningar hittat fram till ett gediget och underhållande spel, som möjligen kan vara lite för svårt för de allra yngsta.

Vampyrjakten
Ett rafflande snabbt spel där mycket kan hända, som att de som jagas istället blir vampyrer och får jaga de andra. Rejält och gediget med många roliga vändningar och turer när man spelar.

Nominerade Familjespel

Battlesheep
Enkelt att lära men svårt att bemästra. En god spelidé, som kanske började en gång med kinaschack, i ett modernt och humoristiskt utförande, där fåren tar sig fram genom att hoppa över varandra. Ingen risk alls att man somnar!

Takenoko
Utsökt vackert, med några av de mest välgjorda spelpjäser vi någonsin sett. Visserligen rätt omfattande regler, men när man väl satt sig in i spelandet blir det ett fascinerande äventyr med en jättepanda i kejsarens bambuträdgård.

Klask
En djärv och minst sagt originell utveckling av det gamla hockeyspelet. Här är det ett slags fotboll, där spelarna använder sig av två rörliga magneter, som kan hamna i eget mål, fastna bland andra magneter, eller helt enkelt göra mål. Givet partyspel som passar alla åldrar.

Nominerade vuxenspel
Trexo

Spelidén är så enkel att den också är genial. Med likadana brickor, med X och O, gäller det att först få fem i rad. Inget nytt i det, men här kan du också lägga brickorna ovanpå varandra vilket ger helt nya dimensioner åt spelandet.

Rotten Apples
Ett spel garanterat bara för vuxna, där det gäller att fylla i meningar med givna ord. Blir tokiga, roliga och underhållande meningar, även om det är lätt att hamna under bältet.

Kan du ta en HINT
Välgjort partyspel med extra allt. För i det här lagspelet gäller det att nynna, göra charader eller prata fritt för att ge sina medspelare en hint om vilka ord man är ute efter. Avancerat och inte alls så lätt som det först kan förefalla.

Vilka spel får vara med?
Spel som lanserats eller kommer att lanseras i år är att föredra, men även spel som kom ut på marknaden förra året kan få delta. Likaså kan nyreleasade spel delta om betydande förändringar i spelet skett. Varje företag får delta med obegränsat antal spel. Det måste dock finnas en distributionskanal till handeln.
Det finns tre klasser att tävla i: barnspel, familjespel och vuxenspel. Gränserna är ibland svåra att exakt definiera, varför spelleverantörerna ombeds att komma med ett klassificeringsförslag, dock har juryn rätt att ändra klass om de finner det lämpligt.