Skip to main content

Nyhetsarkiv

Årets Konditor utses nästa helg

Snart är dags för årets stora svenska konditorhändelse - finalen i Årets Konditor 2015. Temat på årets tävling är Show-off, vilket betyder att finalisterna kan släppa sin kreativitet och fantasi lös.

Tävlingen Årets Konditor är det svenska mästerskapet för profesionella konditorer, en tävling som har över 25 år på nacken. Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och finalen pågår under två spännande dagar inför publik och jury på Bak- & Chokladfestivalen i Stockholm.

Årets tema är Show-off vilket innebär att juryn vill se uppseendeväckande bakverk som överraskar. Finalisterna ska inom loppet av tio timmar, under två dagar skapa en våningstårta med minst tre våningar, en tartalette, två olika praliner samt ett hemligt klassiskt bakverk i ett modernt utförande.

– Med årets tema kan finalisterna släppa alla hämningar och frigöra sin kreativitet och fantasi. Temat öppnar upp så finalisterna kan glänsa med sina extrema kunskaper i hantverket. I år har vi ett otroligt starkt startfält och det kommer bli en spännande final som kommer bjuda på vackra och goda bakverk, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen Årets Konditor.

Tävlingstider för båda dagarna ser ut som nedan:

Torsdag 8 oktober
11.00 Stockholmsmässan öppnar för allmänheten
12.00 Finalisterna genomför uppvägning inför start
13.00 Tävlingen börjar
17.00 Tävlingens första dag avslutas

Fredag 9 oktober
07.00 Finalisterna startar andra tävlingsdagen
10.00 Stockholmsmässan öppnar för allmänheten
10.00 Juryns avsmakning: Praliner
11.00 Juryns avsmakning: Tårta
12.00 Juryns avsmakning: Tartelette och Prinsessbakelser
13.00 Finalisternas bord är klara. Juryn gör sin slutbedömning av borden och överlägger.
13.30 Avsmakning av tävlingens tårtor tillsammans med finalister, delar av juryn och tidigare vinnare av tävlingen
15.00 Prisutdelning på Bak- & Chokladfestivalens scen