Skip to main content

Nyhetsarkiv

Tre nya spel, tre vinnare

Trexo, Klask och Vampyrjakten. På var mans bord fram emot jul?
Så heter i alla fall spelen som vunnit den prestigefulla Guldtärningen och därmed alltså är årets bästa spel på den svenska marknaden i kategorierna barn-, familje- och vuxenspel.
- Det har varit många riktigt bra spel i år – och speciellt kul att det dykt upp något helt annorlunda som familjespelet Klask, konstaterar David Lega som ingår i den fristående jury som spelat sig igenom nästan 40 anmälda spel till årets guldgranskning.


Juryn som har haft det utmanande men också stimulerande jobbet att spela sig igenom samtliga spel består förutom David Lega av Kristina Helldén, Lasse Råde, Alexandra Melander, Karin och Jimmy Everitt.

Utnämningen till Guldtärningen har pågått i drygt 30 år och mycket har hänt genom åren - minns till exempel trenden med frågespel som startade när Trivial Pursuit var som hetast.
Men trots tuff konkurrens från dataspel och andra plattformar står sig de traditionella sällskapsspelen, ofta med spelplan och tärningar som alltid, bra i konkurrensen.

– Det finns tidlösa spel som Risk eller Monopol, men glädjande nog har flera av de spel som varit nyheter och vunnit tidigare år också kommit för att stanna. Och det kan mycket väl årets tre vinnarspel också göra, säger David Lega.

Efter idogt spelande och ett långt animerat möte med juryn i Stockholm, då de nominerade spelen spelades igenom ännu en gång av spelproffsen, korades till slut årets tre segrare.

Fast det var inte lätt - i år heller - eftersom de övriga spel som juryn nominerat i en tidigare omgång, också höll en ovanligt hög klass.

Så precis som vid Oscarsutdelningen vill juryn gärna framhäva att samtliga av de nominerande spelen också är vinnare och tål att spelas, om och om igen, med stort nöje.

Vinnare av Guldtärningen i kategorin Barnspel

Vampyrjakten
Från 5 år
2 - 6 spelare
Uppfinnare: Tanketanken AB, Håkan Sjunnesson, Kristina Ingvar och Erik Sturegård
Distributör: Plasto World of Entertainment

Här gäller det att ta sig ut ur Draculas slott! Men det gäller att akta sig för att bli fångad och biten av Dracula. Händer det, ändrar man skepnad och blir vampyr med uppdrag att jaga de andra spelarna innan de hinner ta sig ut ur slottet. Skräckblandad förtjusning när blodpölar, hemliga falluckor eller stinkande vitlök blir roliga och lite ruskiga hinder på vägen. Rejält och gediget med många roliga vändningar och turer när man spelar.

Övriga nominerade:
Pengolo från Competo/Marektoy
Cluedo Junior från Hasbro

Vinnare av Guldtärningen i kategorin Familjespel

Klask
För såväl ung som gammal
2 spelare
Uppfinnare: Mikkel Bertelsen i Danmark.
Distributör: Competo/Marektoy

En djärv och minst sagt originell utveckling av det gamla hockeyspelet. Här är det ett slags fotboll, där spelarna använder sig av två rörliga magneter, som kan hamna i eget mål, fastna bland andra magneter, eller helt enkelt göra mål, alternativt – vilket händer oroväckande ofta - självmål. Givet partyspel som passar alla åldrar. Förutom att det är roligt att spela med familjen och på kalas med goda vänner, har spelet stor potential att konkurrera ut dartspel eller biljardbord på puben.

Övriga nominerade:
Battlesheep från Spielbraet.dk Aps
Takenoko från Bergsala/Enigma

Vinnare av Guldtärningen i kategorin Vuxenspel

Trexo
Från 7 år
2 spelare
Uppfinnare: Jan Åke Hansson
Distributör: Förlago

Spelidén är så enkel att den också är genial. Med likadana brickor, med X och O, gäller det att först få fem i rad. Inget nytt i det, men här kan du också lägga brickorna ovanpå varandra vilket ger helt nya dimensioner åt spelandet. Kan verka lätt i början, men efter ett tag när spelarna hittar nya knep och lister blir det intensivt spännande där taktik och finter snabbt kan belönas, eller resultera i ödesdigra klavertramp. Utmanande för geniknölarna!

Övriga nominerade:
Rotten Apples från Plasto World of Entertainment
HINT från Bezzerwizzer