Skip to main content

Nyhetsarkiv

Cykelförsäljning fortsätter öka – elcyklar och motionscyklar rekordökar

Cykelförsäljningen fortsätter att öka från en redan hög nivå, och de senaste fyra åren har antalet sålda cyklar ökat med cirka 20 procent. El-assisterade cyklar rekordökar med nära 70 procent bara senaste året, men motionscyklandets allt starkare utbredning gör även att såväl MTB som racercyklar ökar kraftigt.


Ökningen från föregående år är 2.5 procent, från 584 000 till 598 000 den senaste säsongen. Går man tillbaka till säsongen 2010/2011, då det enligt Cykelbranschens marknadsuppskattning såldes 501 000 cyklar, och jämför med senaste säsongens

598 000 sålda cyklar, rör det sig om en uppgång på över 20 procent. Ser man endast till de tre senaste säsongerna rör det sig om cirka 10 procents uppgång.

– Men då ska man komma ihåg att ökningen sker från en redan hög nivå. Säsongen 2013/2014 var ett mycket bra cykelår med tidig säsongstart och bra väder hela säsongen. Säsongen 2014/2015 påverkades negativt av dollarkursen och branschen tvingades till prishöjningar, och dessutom kom våren sent, säger Joakim Stenberg, VD Cykelbranschen.

Vilka modeller är det då som ökar mest? Ja, el-assisterade cyklar lyfter rejält och ökar försäljningen med nära 70 procent, det innebär cirka 30 000 elassisterade cyklar sålda.

Racer gör ett rejält ryck och ökar med över 31 procent, och MTB ökar med hela 18 procent.

– Motionscyklandet har exploderat i landet, det märks i de stora cykelloppen och det avspeglas definitivt i cykelförsäljningen. Att skaffa en andracykel är idag en självklarhet för många svenskar, säger Klas Elm, VD för Svensk Cykling.

Även hybridcyklarna har fortsatt tillväxt, ökar med 17 procent och man kan nog säga att det är den nya standardcykeln i Sverige.

Siffrorna bygger på en marknadsuppskattning gjord av Cykelbranschen (f.d. FoG – Svenska Cykelfabrikant och Grossistföreningen).