Skip to main content

Nyhetsarkiv

Stjärnkonditorer tolkar framtidens bakverk i stor trendrapport

Blir munklan nästa års semmelwrap? Hybrider, hälsoinfluenser, japansk matkultur och naturliga inslag är trenderna som under samlingsbegreppet Fun Baking förutspås göra starkast avtryck inom bakvärlden under nästa år. Det visar en ny färgsprakande trendrapport av Arla som presenterar framtidens baktrender tolkade av några av Sveriges ledande konditorer.

Cecilia Andersson, Roy Fares, Sara Hultberg och Magnus Johansson är stjärnkonditorerna som tagit fram nyskapande recept i lekfullhetens tecken för den sjunde upplagan av Arlas konditorrapport. Med inspiration från restaurangvärldens glidning mot Fun Dining handlar Fun Baking om att påhittighet, kreativitet och bakglädje är viktigare än att det ska vara ”fint”. Bagare och konditorer kommer våga mer, ta ut svängarna och bryta ny mark.

Samtidigt visar de senaste siffrorna att svenskarna fikar allt mer. Kafé- och konditoriförsäljningen ökade med 5,2 % mellan januari och juli i år jämfört med samma period förra året*.

- Fun Baking ligger helt rätt i tiden. Vi fikar gärna och ofta samtidigt som konditorerna briljerar med sin hantverksskicklighet. Nu har vi utmanat ledarna i branschen att låta kreativiteten sprudla, och resultatet är en vågad och färgsprakande vision av framtidens bakverk, säger Gunilla Blomqvist, marknadsavdelningen på Arla Foodservice.

Årets Fun Baking-tema har identifierats genom global spaning och intervjuer med branschexperter. Fyra undertrender har sedan tolkats av fyra av Sveriges mest välrenommerade konditorer som skapat ett recept för varje trend, fotograferade av Fabian Björnstierna och presenterade i ett nytt look book-format.

Ladda ner rapporten i sin helhet: https://kund.arla.se/

Konditorrapporten 2015

Förutom det övergripande temat Fun Baking har Arla i Konditorrapporten 2015 tagit fasta på fyra specifika trender, som presenteras med inspirerande recept av konditorerna Cecilia Andersson, Roy Fares, Sara Hultberg och Magnus Johansson.

Trenderna är:

 1. Hybriderna kommer
  Hybrid eller remix är när man tar ett eller flera befintliga fenomen och blandar det till något nytt. Cronuten var först ut, semmelwrappen blev en hit våren 2015. Framöver kommer vi se fler hybrider av svenska klassiker när trenden nu letar sig in i de svenska bagarna och konditorernas sinnen.
 2. Blommor och blader
  Desserterna blomstrar, bokstavligt talat. 2015 har vi börjat se mer och mer ätbara blommor, färska örter och grönsaker i desserter och bakverk. De klassiska svenska smakerna har börjat leta sig in i glass, sorbet och parfait. Dill, persilja, harsyra, ärtor och gräslök har kommit stort, och vi kommer att se mer och mer av det under 2016.
 3. Boostade bullar
  Hälsotrenden med nya dieter, kostformer och mer fokus på det naturliga sätter prägel även på bakvärlden. Vi vill kunna fika med gott samvete och servera mer hälsosamma sötsaker till oss själva och våra barn. Vi boostar bakverken med superfood som bär, nötter, matcha och bönor men även, rödbetor, nötter och fröer. Nu kommer året då konditoribranschen detoxar på sitt alldeles egna sätt.
 4. Japaner, Japaner, överallt Japaner
  
Japansk matkultur kommer att influera oss i allt högre grad och trenden påverkar även bagare och konditorer. Japansk dangon, Japans standardbakverk med ris som bas, äter man året om i samma grundutförande men smaksatt beroende på årstid. Vi kommer också att fortsätta variera ingredienserna i enstaka bakverk utifrån råvaror i säsong. I Sverige kan vi komma att se ”säsongens kanelbulle” eller ”säsongens biskvi”. Tydliga japanska smakinfluenser kommer att vara exempelvis ingefära, matcha och miso.

*Ackumulerad försäljningutveckling (volym) ur Restaurangindex juli 2015 enligt SCB, Visita, Dagligvaruleverantörernas förbund (DLF) och Svensk Cater.