Skip to main content

Nyhetsarkiv

Donationer kan bli Årets Julklapp?

Den 24 november presenterar HUI Research Årets julklapp 2015. Redan nu har det åländska spelbolaget Paf öppnat för spel på tänkbara vinnare. Oddsen visar att det inte verkar bli någon produkt som tar hem den åtråvärda utmärkelsen. Pafs odds pekar nämligen på att donationen till det goda ändamålet blir årets julklapp 2015. Allra lägst sannolikhet att ta hem utmärkelsen har Morbergs skärbräda till hela 51.00 gånger pengarna.

Hösten har präglats av den pågående flyktingkatastrofen och många människor har påverkats känslomässigt – och skänkt mer gåvor och donationer än någonsin till välgörenhet och behövande. Det är utifrån dessa slutsatser som Pafs oddssättare gjort bedömningen att årets julklapp blir något mindre kommersiellt än tidigare år. Att inte ge någonting, i form av en donation, är det som enligt Pafs oddssättare har högst chans att utnämnas till Årets julklapp, till oddset 4.00 gånger pengarna.

- Samhället i stort har under den senaste tiden påverkats av oron i världen. Vi tror och hoppas därför att julen i år blir en tid för extra omtanke och för att hjälpa andra. Istället för att traditionsenligt fokusera på hårda julklappar visar oddsen att 2015 kan bli året då donationen till goda ändamål konkurrerar ut prylarna som Årets julklapp. Vi hade faktiskt med donationen som en kandidat till Årets julklapp redan förra året, men då som tredjehandsfavorit enligt oddsen. Hur utfallet blir i år ska bli intressant att följa, säger Mattias Lindquist, kommunikationschef på Paf.

På delad andraplats till oddset 6.00 placerar sig den smarta klockan och kolsyremaskinen. Även om smarta klockor har funnits på marknaden i ett par år så är det först nu i samband med Apples lansering som de datoriserade armbandsuren på allvar slår igenom i Sverige.

Samtidigt fortsätter försäljningen av 80-talsklassikern kolsyremaskinen att öka – mycket på grund av ökade marknadsinsatser av de många olika tillverkarna med fokus på pressade priser och snygg design, vilket gjort det kolsyrade vattnet till en folklig svensk måltidsdryck.

Filmen 50 Shades of Grey som hade premiär under året gjorde sängexperiment mer mainstream och därför har också sexleksaken letat sig in på listan över tänkbara vinnare med ett odds på 31.00 gånger pengarna. En annan nykomling är airwheel, en enklare form av Segway, som blivit allt vanligare på Sveriges gator. Oddsen på att detta nya transportfenomen skulle ta hem titeln Årets julklapp ger oddset 21.00.

- Våra oddssättare tror på ett trendskifte från hårda till mjuka julklappar i år, där julklappen ingenting får representeras av en donation till ett gott ändamål. År 2015 känns som det år då den omtänksamma handlingen slår igenom på allvar. Om så blir fallet återstår så klart att se. Vi på Paf har en historik av ett gäng rätta förhandsgissningar, men ibland har vi varit lite för snabba. Redan 2013 trodde vi på aktivitetsarmbandet som kom att bli Årets julklapp förra året.”, säger Mattias Lindquist.

Årets julklapp 2015 var Aktivitetsarmbandet.