Skip to main content

Nyhetsarkiv

Även på nätet väntas det bli rekord

Fler och fler svenskar handlar julklappar på nätet. I år kommer handeln på nätet att öka med nästan 20 procent. Sex av tio svenskar säger att de kommer att handla lika många eller fler julklappar på nätet jämfört med förra året.

Logistikleverantören Bring och betalningsföretaget Klarna har frågat svenska folket om årets julhandel på nätet. Nästan fyra miljoner svenskar kommer att julhandla på nätet i år – en ökning med 450 000 personer.

– Vi förväntar oss att julhandeln på nätet kommer att öka med nästan 20 procent i år, säger Anna Borg, Nordenchef för Klarna.

Siffrorna bekräftar en trend som har varit synlig under flera år.

– Det här visar med all tydlighet att näthandel har blivit en naturlig del av julhandeln. Jag vågar påstå att julhandeln på nätet kommer att vara större än julhandeln i vanliga butiker inom två eller tre år, säger Johan Holgersson, marknadsdirektör för e-handel på Bring.

Bekvämlighet, enkelhet, ett bättre urval och att det sparar tid är huvudanledningarna bakom att fler handlar julklapparna på nätet.

– Vi har snabbt blivit vana med bekvämligheten, det stora sortimentet och tillgängligheten oavsett tid på dygnet. Det handlar också om att kunna betala och få varorna levererade precis på det sätt som man önskar. Vi nätshoppare förväntar oss flexibilitet, säger Johan Holgersson.

Många sätter sig ner och handlar nu i dessa dagar – över en månad före julklapparna ska öppnas – i lugn och ro före julstressen inträffar. Men i undersökningen säger sju av tio att de förväntar sig att kunna byta sina julklappar under januari månad. Därmed är både utvidgade bytes- och returtider viktiga för konsumenterna.

– Nätbutikerna bör erbjuda flexibla bytes– och returtider i samband med julhandeln. Användarna förväntar sig att dessa förlängs även hos nätbutikerna, på samma sätt som de flesta fysiska butiker brukar göra under julen, säger Anna Borg.

Så här handlar svenska folket på nätet inför jul:
• Den genomsnittliga svensken kommer att spendera 2526 kronor på julklappar på nätet. Män uppger att de kommer att handla för mest pengar. Åldermässigt uppger de mellan 30-39 år att de kommer att spendera mest pengar på julklappar på nätet.
• 7 av 10 kommer att handla sina julklappar under perioden 20 november till 15 december.
• 7 av 10 förväntar sig att de ska kunna returnera julklapparna köpta på nätet under januari månad.
• 8 av 10 kommer att handla från svenska nätbutiker.
• 4 av 10 kommer att handla sina julklappar på nätet från sin mobiltelefon eller surfplatta.
Bra tips för dig som julhandlar på nätet:
• Kolla att butikerna erbjuder presentinslagning och möjligheten att leverera julklappen direkt till den personen som ska få den.
• Kolla butikens returregler så att det går att lämna tillbaka julklappen även efter julafton.
• Kolla butikens bytesregler så att du slipper överraskningar om du vill byta eller lämna tillbaka julklappen.
• Kolla butikens leveranstider för att vara säker på att julklappen kommer fram till jul. Handlar du från utländska butiker är detta extra viktigt.
• Om du är sent ute finns det alltid butiker som erbjuder expressleveranser.

Fakta:
Alla siffror är hämtade från Posten Norges e-handelsstatistik för det tredje kvartalet 2015 och en undersökning gjord av Klarna och Bring.