Skip to main content

Nyhetsarkiv

Wallenbergs blir huvudägare i Top-Toy

Wallenbergs riskkapitalbolag EQT köper 75 procent av aktierna i Top-Toy för 1,7 miljarder danska kronor. Familjen Gjørup vill säkra tillväxten i framtiden.

Top-Toy driver över 300 butiker i Norden och i norra Tyskland; sina egna BR-butiker och Toys R Us. Förtaget har varit familjeägt sedan starten 1963 då man öppnade sin första leksaksbutik i Slagelse, Danmark. Top-Toy förvaltas nu av tredje generationen Gjørup.

– Det har varit viktigt för oss att hitta en partner som delar vår stora ambition för Top-Toy. Vi har utvecklat verksamheten som ett familjeföretag i drygt 50 år, och det är viktigt för oss att fortsätta utvecklas och vara en nyckelaktör i leksaksbranschen i ytterligare 50 år, säger Peter Gjørup, vd för Top-Toy.

– Vi är övertygade om att EQT är en mycket lämplig partner för oss, deras kompetens och kapital kommer att säkra Top-Toys framtida tillväxt och framgång, Som familj ser vi fram emot nya möjligheter och är övertygade om att detta steg kommer hjälpa förtaget att fortsätta vara framgångsrikt.

Top- Toy hade under senaste räkenskapsåret en omsättning på 3,4 miljarder danska kronor och ett rörelseresultat på 225 miljoner DKK.
Som ägare ska EQT stötta Top- Toys planer på att bli nummer ett i Norden. Både i fysisk handel och på nätet.

– Vi är övertygade om att företaget är väl rustade att växa ytterligare och vi ser stora möjligheter på den nordiska marknaden både i fysisk handel och på nätet, säger Morten Hummelmose, Partner på EQT Partners, Investment Advisor to EQT VII.

– Vi ser fram emot att jobba med ledningsgruppen och Gjørupfamiljen.
Affären, som beräknas vara slutförd i januari 2016, måste godkännas av konkurrensmyndigheterna.