Skip to main content

Nyhetsarkiv

Johan Blidberg från Slöinge gjorde bästa mackan

Ett hantverksbakat vetesurdegsbröd är kanske något av det trendigaste just nu, i alla fall när det kommer till att välja bröd till en god lunchmacka. Åtta finalister har gjort upp i Mack-SM, tävlingen där Sveriges bästa macka koras. Segraren Johan Blidberg från Slöinge vann med sin macka ”Susedalen” - en macka på vetesurdegsbröd med en spännande blandning av lokala smaker som omelett med bondost, kantarellmajonnäs och rökta hasselnötter.

På andra plats kom Petter Oscarsson med ”Höstäpplen” och på tredje plats Ebba Waldenström med ”En världsomsegling”. Bakom tävlingen står branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Juryn motiverade Johan Blidbergs vinst så här:

Med ett perfekt hantverk, i alla delar, imponerar din macka stort. Smakerna och de olika beståndsdelarna är traditionella, enkla och rena, men på samma gång innovativa. En enkel macka – med avancerat handlag. Helt enkelt.

– Brödtrenden är här för att stanna. Runt om i landet köper fler och fler konditorigäster gärna matiga och varierade lunchmackor. Denna trend märktes tydligt av i årets final där mackorna bjöd på spännande och nytänkande smakkombinationer som passar ut- märkt för en bra lunchmacka, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.

Johan får, förutom titeln, en trendspaningsresa till London tillsammans med tävlingens sponsor KåKå för att spana in det senaste inom brödvärlden och låta sig inspireras av sta-dens breda matkultur.

– Jag kan knappt förstå att det är sant. Det känns galet att min macka har blivit vald till Sveriges bästa macka. Jag har alltid haft ett stort matlagningsintresse och ett särskilt in-tresse för mackor. Att alla år av bakning nu ger utdelning känns helt fantastiskt. Jag vill att alla hemma ska få ta del av min mästerskapsmacka, säger Johan Blidberg.

Mack-SM har arrangerats tretton år i rad. Syftet är att lyfta fram mackan som lunchalternativ och kora landets godaste, trendigaste och bästa lunchmacka. På Mitt kök-mässan i Stockholm tävlade åtta finalister från hela Sverige om den prestigefyllda titeln.

Uppgiften gick ut på att färdigställa 20 mackor var på 45 minuter. En jury bedömde mackorna utefter nytänkande, smak, utseende, tillvägagångssätt och ekonomi. Det är nämligen viktigt att det finns en realistisk kalkyl så att mackan kan säljas på ett bageri eller konditori.

I juryn satt Catarina Bennetoft från Brödinstitutet, Gabriel Di Grado vinnare av Årets Bagare 2015, Moa Brink från Bagarlandslaget, matskribenten Kristina Valentin, Lotta Svensson vinnare av Mack-SM 2014 och Gabriella Strömberg från bagerigrossisten KåKå.

Resultat
Vinnare: Johan Blidberg från Solhaga Stenugnsbageri, Slöinge, med ”Susedalen”
Andra plats: Petter Oscarsson från Skeppshandelns Stenugnsbageri, Köping, med ”Höstäpplen”
Tredje plats: Ebba Waldenström från Magnus Johansson Bageri & Konditori, Stockholm, med ”En världsomsegling”
Delad fjärdeplats:
Ida Andersson från Café Tre G, Karlskrona, med ”Jordnära”
Lena Wireskog från Lennarts Konditori AB Eksjö, Eksjö, med ”Lingonröda tuvor” Marica Lundberg från Estvalls Bageri, Moheda, med ”Småländsk jaktmacka”
Marika Karlsson från Sockerbagarnas delikatesser, Norrköping, med ”Pan de Iberico” Sara Molin från Hansens Café & Bageri, Sandviken, med ”Kyckling BLP”