Skip to main content

Nyhetsarkiv

Kvittotvånget – lika dumt som onödigt

Kvitto 450


Vill du ha kvittot? Ska du ha kvittot? Varsågod kvittot? Här kommer kvittot? Önskas kvitto?

Hur många sådana meningar uttalas varje dag i handelssverige? Oräkneliga så klart. Och hur många meter papper trycks ut för att direkt slängas? Det vill vi helst inte veta. Allt detta på grund av en korkad bestämmelse från Skatteverket.

Jag vill direkt klarlägga att jag absolut anser att man ska vara laglydig och slå in alla köp i kassan och att kunden kan få ett kvitto som bevis på att så har skett. På så vi har den nya kassalagen träffat helt rätt.

Men det finns ett men och det handlar om tvånget att fråga varenda kund varenda gång om hen vill ha ett kvitto. Trots att man har stamkunder, trots att man oftast kan räkna ut innan vem som kommer att svara ja eller nej. Och så det allra värsta. Om någon av Skatteverkets kontrollanter kommer och handlar och inte blir tillfrågad, så beläggs misstaget med vite och åsamkar rörelsen en utgift på 10 000 kronor.

Det är ju inte om man frågar om kvitto som ska kontrolleras. Utan om man slår in köpet i kassaregistret. Vilket man lätta kan be att få sig förevisat. Det skulle i så fall spara tid och pengar samt minska stress.

För stress är vad som uppstår. Om ägaren själv begår misstaget, ja då får hen också skylla sig själv. Men det är ändå surt. Man gör rätt hela tiden men hinner eller orkar inte fråga precis varenda kund om de vill ha ett kvitto som man vet att de kommer att tacka nej till.

Är man då anställd. I värsta fall ung och oerfaren eller kanske från ett annat land och har lite svårt med språket. Ja då blir man självklart stressad om man vet att minsta lilla misstag kan kosta arbetsgivaren 10 000 kronor. Så stressad att man, när Arbetsmiljöverket gör sin kontroll, svarar att man är stressad på jobbet.

Det är faktiskt en person som har anmält detta förhållande som kontraproduktivt. Om man måste göra det ena så riskerar man att falla på ett annat område.

Så nu måste något hända. Svensk Servicehandel & Fast Food kommer att driva frågan till det yttersta. Vi vill att Skatteverket omprövar den här regeln och har redan tagit en första kontakt och fått ett visst gensvar. Under tiden som vi försöker att nå fram med våra argument skulle vi behöva få stöd och uppbackning från dig som råkar ut för detta in vardag.

Hör gärna av dig direkt med ett mejl och tala om vad du tycker så vi vet att vi har er alla bakom oss.

Avslutningsvis: Vi tycker inte att det är fel att kontrollera att köp slås in i kassan. Tvärtom så är det bra. Men det är alltså kvittotvånget – kvittokrånglet – som det handlar om.

BENGT HEDLUND
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.