Skip to main content

Nyhetsarkiv

Smart kampanj för det klimatsmarta brödet

Visste du att en matig macka ger bara en åttondel så mycket utsläpp av växthusgaser som en svensk standardlunch beräknat på motsvarande energi- och näringsinnehåll.

Detta och en hel del annat håller Brödinstitutet som bäst på att informera om genom kampanjen Bread The Future.

- Att vi på Brödinstitutet älskar bröd kommer nog inte som en nyhet. Men det gör vi inte bara för att det är gott och nyttigt. Vi gör det också för att vi vet att man kan påverka framtiden genom att äta klimatsmart. Vi vill sprida kunskap om brödets klimatsmarta egenskaper och låta dig inspireras av framtidens pålägg redan idag. Det är därför vi har skapat kampanjen Bread The Future, säger Maria Sitell på Brödinstitutet, vars verksamhet finansieras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

- Bröd är bra både för vår och jordens hälsa eftersom det ger små ekologiska avtryck. Med hela produktions- och distributionskedjan i åtanke är bröd ett av de livsmedel som påverkar klimatet allra minst. Vi lever som om vi hade 3, 7 miljoner jordklot och våra matvanor är en stor del av vår livsstil. Genom förändrade matvanor kan vi minska belastningen på vår jord.

Även om det är få livsmedel som är lika klimatsmarta som brödet, så har faktiskt tävlingen i klimatsmarthet sina vinnare. Det är i princip bara moroten och andra rotfrukter som klår brödet i den matchen. Även grönsaker, frukt och baljväxter placerar sig högt.

Fakta om bröd och klimat

Bröd bakas väldigt effektivt och i princip utan svinn. Nästan allt mjöl som används odlas och mals i Sverige. Spannmål överlag är en effektiv gröda eftersom man får ut så mycket livsmedel per odlad yta. Sädesslagen som används är dessutom anpassade utifrån våra väder- och klimatförhållanden. När säden mals till mjöl blir det till skillnad från mycket annan råvaruproduktion inget svinn, då resterna av säden används till annat. Bagerier med sina stora, välutvecklade ugnar har dessutom låg energiåtgång, även när man tar transport till och från butik i åtanke.

- Bröd är gott. Det tycker också majoriteten av svenska folket. Det märks, eftersom matsvinnet är bland det lägsta hos brödet, då vi ofta fryser in det och tar fram efter behov. Oavsett om du köper ditt bröd i bageri, mataffär eller bakar själv, är allt bröd klimatsmart, säger Maria Sitell.
Kort om kampanjen

Kampanjen äger rum mellan den 26 januari och 6 mars och spridningen sker via
www.breadthefuture.se
www.facebook.com/breadthefuture
• Instagram och Twitter: @brodinstitutet
• #breadthefuture
• Youtube
• Annonser i tidningar och tunnelbana
• PR-aktiviteter
• Skolturné
• Lunchbyten med politiker
• Skyltning i dagligvaruhandeln och på konditorier fr o m vecka 9, dvs den 29/2. I dagligvaruhandeln kommer en receptbroschyr att hängas upp på en krok samt hyllvippor placeras vid brödet i Sveriges 1 600 största butiker.

Mattanten från framtiden, Berit, är en centralfigur. Missa inte filmen om henne.
http://www.breadthefuture.se

Fem snabba om hur bröd är något av det mest klimatsmarta du kan äta
1. Bröd ger små ekologiska fotavtryck, dvs ger låga utsläpp av växthusgaser.
2. Bröd är oftast helt vegetariska. Vegetabilier har lägre klimatpåverkan än köttprodukter.
3. Bröd har liten påverkan på klimatet, bland annat tack vare att det är energisnålt att ta fram mjöl.
4. När bagerier bakar bröd utnyttjas värmen i ugnen väl och bakningen sker energisnålt.
5. Bröd är mer klimatsmart än nästan alla andra livsmedel. Det är i princip bara rotfrukter, baljväxter och en del grönsaker och frukter som klår brödet i den matchen.