Skip to main content

Nyhetsarkiv

Årets leksakstrender: Train Your Brain, Everyday Hero och Design to Play

Designtoplay 450

Vad är det som gör att trender utvecklas och hur kommer det sig att en produkt blir bästsäljare eller flopp? I TrendGalleriet på Spielwarenmesse i Nürnberg, världens största leksaksmässa, visades nyligen den senaste utvecklingen inom leksaksindustrin. En internationell kommitté sammanfattade leksakstrender runt om i världen och här kan du läsa vilka det är.


Train Your Brain
Barn vill förstå världen, de vill lära sig, och de är bäst lämpade för detta: de är nyfikna, opartiska och älskar att upptäckta nya saker. Deras viktigaste verktyg är hjärnan som kan tränas precis som alla muskler. Helst på ett lekfullt sätt. De små barnen antar de mest krävande utmaningarna genom att förvärva kognitiva färdigheter, men också genom fritt tänkande och lek. Leksaker som utvecklar ”mental fitness” och så kallade ”Brain Builders”, hjälper denna naturliga process. Antingen genom ”tinkering”, ”puzzling” eller kreativ lek. Train Your Brain trend skapar smarta sinnen.

Everyday Hero
Stora drömmar börjar ofta i barndomen och följer människor genom hela livet. Alla drömmer om att bli en hjälte vid något tillfälle. Och det är lättare gjort än man är benägen att tro. Fler och fler leksaker uppmuntrar barn att fullfölja och genomföra sina drömmar. En idé för ett socialt projekt, en produkt eller till och med ett företag – och små vardagshjältar är villiga att lämna ett positivt avtryck på samhället. Nu för tiden får barnen de kunskaper som krävs för detta, såsom social som emotionell intelligens, genom leken. Barnet lär sig på ett tidigt stadium hur världen fungerar och kommer bidra till att göra den till en bättre plats.

Design to Play
Leksaker är gjorda för att leka med. Men de ska även se attraktiva ut. Konstnärer och designers från andra branscher inspirerar leksakstillverkarna. Inspirationen från de olika världarna ger anmärkningsvärda produkter; helt nya färger och former överraskar. Ett modigt steg som är väl värt besväret. Rolig lek och estetik inspirerar särskilt fantasin under leken. Design har varit en självklarhet i den vuxna världen under en lång tid - nu kan den äntligen erövra barnens värld.

Trendkommittén består av:

• John Baulch (utgivare, Toy World Magazine, UK)
• Daniele Caroli (journalist, Giochi & giocattoli, Italien)
• Dr. Maria Costa (forskare, Toy Research Institute, Spanien)
• Axel Dammler (forskare, iconkids & youth international research Tyskland)
• Richa Dikshit (bloggare, Toy Tasting Indien)
• Philippe Guinaudeau (marknadsforskare, Kidz Global, Frankrike/Hong Kong)
• Marek Jankowski (journalist, Branza Dziecięca, Polen)
• Gabriela Kaiser (trendkonsult, Trendagentur, Tyskland)
• Reyne Rice (journalist och trendexpert, USA)
• Atsuko Tatsumi (ordförande Nippon Toys Service, utgivare av Weekly Toy News, Japan)