Skip to main content

Nyhetsarkiv

Sex av landets bästa bagare klara till Årets Bagare 2016

Den 19–21 april går Svenska Mästerskapet för professionella bagare av stapeln: Årets Bagare 2016. Nu är de sex kreativa finalisterna utsedda. Under tre dagar kommer de att visa prov på stor hantverksskicklighet, kreativitet och smaksäkerhet när de gör upp om den prestigefyllda titeln Årets Bagare 2016. Tävlingen äger rum i köpcentret Nordstan i Göteborg. Vinnaren utses den 21 april.

– Med Årets Bagare vill vi sätta fokus på den stora yrkes- och hantverksskicklighet som våra svenska bagare besitter – och inte minst öka intresset för yrket hos yngre. Svenska bagare är några av världens skickligaste och intresset för bröd är enormt i Sverige. En förklaring är att bröd är trendigt, gott, nyttigt och inte minst klimatsmart då huvudråvaran mjöl innebär en väldigt låg miljöbelastning, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som anordnar Årets Bagare.

Sju delmoment och 150 bakverk på sex timmar
Under totalt sex timmar visar nalisterna upp sitt breda kunnande genom att baka allt ifrån dekorativa croissanter till fantasifulla matbröd. Totalt skapar varje bagare 150 verk av vack- ra former och kreativa utformanden som bedöms av en professionell jury.

Tävlingen består av sju delmoment: baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat, vetebullar och matbröd. Avslutande momenten är att baka två olika matbröd. Det ena efter eget recept med egenvalda råvaror och till det andra matbrödet ställs deltagarna inför ett överraskningsmoment i form av en råvarukorg med hemliga ingredienser. Råvaru- korgen innehåller särskilda mjöler och utvalda godsaker som brödet ska smaksättas med.

Finalisterna har en timme på sig att skapa ett nytt fantasifullt recept. En metodjury gran- skar hur nalisterna arbetar under bakningen och en smakjury granskar utseende och smak på samtliga färdiga bröd. Bakverken betygsätts utefter smak, färg, form och kreativitet.

Om årets bagare
Årets Bagare anordnas för tredje året i rad av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Huvudsponsorer är KåKå, Nord Mills och Sveba-Dahlén. Finalen sker även i år under den så kallade SM-veckan i Göteborg den 19-21 april, som även innefattar Skolmäs- terskapet och SM Unga Bagare. Hela SM-veckan är öppen att besöka för allmänheten. Mer information finns på www.aretsbagare.se

Här är finalisterna i Årets Bagare 2016:

  • Bedros Kabranian är från Trollhättan och är bagerichef på Magnus Johansson Bageri & Konditori i Stockholm. Vann guld i senaste Nordiska Mästerskapen (i lag med Kim Lund och Tomas Helgesson) och har tidigare tävlat i Stockholm Culinary Team. Tog regionalt guld i Kocklags-VM och laget är därmed regerande mästare fram till 2018. Bedros är med i Svenska Bagar- landslaget.
  • Tobias Henke är från Täby arbetar på Bageri Brillo i Stockholm som ingår i Svenska Brasserier-koncernen. Tävlar i Årets Bagare för tredje gången. Tog sig till final i Årets Bagare även 2014 och 2015.
  • Kim Lund är från Västerås och arbetar på Bageri Brillo i Stockholm som ingår i Svenska Brasserier-koncernen. Tog guld i senaste Nordiska Mästerskapen (i lag tillsammans med Bedros Kabranian och Tomas Helgesson). Kom på andra plats i SM Unga Bagare 2014 och på tredje plats i EM Unga Bagare 2014. Kim är med i Svenska Bagarlandslaget.
  • Ellen Käck är från Sundbyberg och arbetar på Bageri Brillo i Stockholm som ingår i Svenska Brasserier-koncernen. Vann bästa matbröd i Skolmästerskapen i bageri 2010.
  • Anna-Lena Ehrling är från Lima och jobbar som bagerilärare på Yrgo, högre yrkesutbildning i Göteborg. Har mästarbrev i bageri.
  • Tomas Helgesson är från Landskrona och jobbar på Gateau i Lund. Tog guld i senaste Nordiska Mästerskapen (i lag tillsammans med Kim Lund och Bedros Kabranian) och är medlem i Svenska Bagarlandslaget.