Skip to main content

Nyhetsarkiv

10 unga bagare är klara för final i SM unga bagare 2016

gruppbild10finalister lag 450

Den 20 april avgörs årets upplaga av tävlingen SM Unga Bagare 2016. Under fem timmar kommer de tio finalisterna att visa prov på stor hantverksskicklighet, fantasi och kreativitet – när de gör upp om vem som tar hem titeln som Svensk Mästare i bageri för unga. Tävlingen sker under SM-veckan och prisutdelningen sker i köpcentret Nordstan i Göteborg klockan 15.00 onsdag 20 april.

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är en bageritävling för bagare upp till 23 år. Tävlingen genomförs i år för 26:e gången och går av stapeln den 20 april på Ester Mosessons gymnasium innan prisutdelningen sker i köpcentret Nordstan i Göteborg klockan 15.00. Utöver att tävlingen är svenska mästerskapen för ungdomar upp till 23 år är det även en uttagning till Svenska Juniorbagarlandslaget som senare under året ska tävla i EM.

Deltagarna bakar allt från grunden utifrån egna recept. Under totalt fem timmar kommer de utmanas och sättas på prov när de ska skapa allt från matiga matbröd till konstnärligt utformade skådebröd.

Finalisterna blir bedömda i fem moment: franskbrödsbullar, matbröd, vetebrödsbullar, wienerbröd samt ett skådebröd eller en tårta. En jury betygsätter sedan bakverken utifrån färg, smak, form och kreativitet.

Precis som förra året sker finalen under SM-veckan i Göteborg, då även Skolmästerskapen och Årets Bagare avgörs. Hela SM-veckan är öppen att besöka för allmänheten.

- De tio begåvande finalisterna i SM Unga Bagare 2016 har alla lysande framtidsutsikter. Bröd är både trendigt och klimatsmart, och många vill köpa hantverksbakat bröd. Därför ser vi stor efterfrågan på bagare i Sverige, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

- Vår bransch erbjuder oändliga möjligheter för unga, skickliga bagare med fallenhet för entreprenörskap, avslutar Martin.

HÄR ÄR FINALISTERNA I SM UNGA BAGARE 2016

Anna Säll är från Jönköping och jobbar på Bakery and Spice i Solna. Kom trea i SM Unga Bagare 2015 och var medlem i Juniorbagar­landslaget 2015.

Emma Gustafsson är från Älvängen och studerar på Yrgo, högre yrkes­utbildning i Göteborg. Tävlade i Skolmästerskapen 2015.

Julia Dissieux är från Kristianstad och studerar på Kristianstads Yrkeshögskola. Vann Skolmäster­skapen 2015.

Katharina Wedberg är från Säter och studerar på Kristianstads Yrkeshögskola.

Lina Andersson är från Ånge och arbetar på Güntherska Hovkondi­tori & Schweizeri i Uppsala.

Malin Nordberg är från Hägersten och arbetar på K­-Märkt Garnisonen.

Melinda Johansson är från Landskrona och arbetar på bageriet på Ica Maxi.

Michaela Claesson är från Falköping och arbetar på bageriet på Ica Maxi.

Rasmus Westman är från Jönköping och studerar på Yrgo, högre yrkesutbildning i Göteborg.

Tintin Larsson är från Avesta och studerar på Kristianstads Yrkeshögskola. Tävlade i skolmästerskapet 2015.