Skip to main content

Nyhetsarkiv

Alla brott ska anmälas – aktivitet vecka 17

brott 450

Under vecka 17 kommer Butikerna och dess branschorganisationer att delta en kampanj där målet är att alla brott ska polisanmälas.


Att det stjäls en del i butikerna rund om i landet är ingen större nyhet. Jag bevittnar allt för ofta en uppgivenhet hos många butiksägare och butiksanställda. Ofta är det svårt att veta hur man ska agera och många känner att polisen inte tar dem på allvar när de polisanmäler stölderna.

Det finns beräkningar som talar för att det begås cirka 2 000 000 butiksstölder i Sverige varje år. Om vi räknar med öppettid på tio timmar om dagen skulle detta innebära cirka nio stölder i minuten i svenska butiker. Till detta kommer stölder av personal och chefer. Vilket kan uppskattas till ytterligare cirka sex stölder per minut. Det stjäls med andra ord en hel del i de svenska butikerna.

Enligt beräkningar polisanmäls endast två procent av dessa 2 000 000 butikstölder. Detta motsvarar bara 40 000 anmälda stölder. Risken är att polis och politiker invaggas i en falsk verklighet där de går i tron att butiksstölder inte är något problem för oss. Det är en kittlande tanke hur rättsväsendet skulle hanterat 2 000 000 polisanmälningar i stället för de 40 000 man får i dag.

Med anledning av detta planerar vi tillsammans med Svensk Handel att under vecka 17 genomföra en anmälningsvecka. En vecka där alla brott i butikerna anmäls, oavsett om det finns någon misstänkt för brottet eller inte. Syftet är att visa polis och politiker att stölder är ett stort problem för oss som arbetar i butikssektorn. Min förhoppning är att så många som möjligt av våra medlemmar deltar i anmälningsveckan som startar den 25 april och pågår fram till den 1 maj.

NIKLAS SUNDIN
Säkerhetschef Butikerna