Skip to main content

Nyhetsarkiv

Och Lina Andersson från Ånge vann SM Unga Bagare 2016

Efter en fem timmar lång och krävande final stod det klart: årets vinnare i SM Unga Bagare 2016 är Lina Andersson som jobbar på Güntherska Hovkonditori & Schweizeri i Uppsala och kommer ifrån Ånge. 10 unga och väldigt begåvade bagare gjorde den 20 april upp om titeln Svensk Mästare för Unga Bagare under SM-veckan i Göteborg.


SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 23 år. Lina överraskade och imponerade stort på juryn med ett sagolikt skådebröd med Disney-tema. Även Linas underbara matbröd bakat på surdeg med rostat dinkel och havregryn i fick juryn på fall.

Juryns motivering löd:
Tack vare minutiösa förberedelser och ett lugnt och metodiskt arbete där ingenting lämnades åt slumpen, skapade Lina bakverk på en genomgående fantastiskt hög nivå. Kvaliteten i tolkningen av Disneytemat lovar en sagolikt framgångsrik karriär!

- Jag är oerhört glad och smickrad! Tävlingen gick väldigt bra och jag fick mersmak och vill gärna vara med och tävla igen. Jag har lagt mycket tid på träning, bland annat har jag tränat på de enskilda momenten under nästan två månader och gjort över tio generalrepetitioner av tävlingen – nästan 60 timmar i skarpt läge! Jag är extra stolt över mitt skådebröd med Disney-tema – det blev riktigt fint! Något som även juryn verkade uppskatta, säger Lina Andersson, årets vinnare av SM Unga Bagare.
Finalisterna blev bedömda i fem moment: franskbrödsbullar, matbröd, vetebullar, wienerbröd samt ett skådebröd eller en tårta. En jury betygsatte bakverken utifrån färg, smak, form och kreativitet.

- Alla tio finalister i SM Unga Bagare 2016 har lysande karriärer att se fram emot – det fick vi verkligen se idag under finalen. Bageribranschen älskar nämligen unga, drivna och kreativa bagare som vet hur man bakar ett gott hantverksbakat bröd. Så grattis Lina och alla andra duktiga finalister – framtiden är er, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar SM Unga Bagare.

De bagare som placerade sig på första till och med fjärde plats blir antagna till Juniorbagarlandslaget som senare i år ska tävla om att bli en av två som får representera Sverige i EM för Unga Bagare. Ettan och tvåan belönas dessutom med en fyra dagar lång inspirationsresa till Italien tillsammans med välrenommerade branschpersonligheter.
SM Unga Bagare genomfördes i år för 26:e gången och gick av stapeln den 20 april på Ester Mosessons gymnasium. Prisutdelningen skedde i köpcentret Nordstan i Göteborg.

På bilden ses Lina Andersson tillsammans med tvåan och trean i tävlingen: Tintin LArsson och Anna Säll.