Skip to main content

Nyhetsarkiv

Christian Jörgensen utsedd till Årets Företagare 2016 inom bageri- och konditoribranschen

Tävlingen Årets Företagare anordnas i år för första gången av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Syftet är att premiera företagsledare inom bageri- och konditoribranschen som driver ett företag, som anställd eller ägare, med tillväxt, lönsamhet och föredömligt ledarskap. Christian Jörgensen som driver Dahls Bageri i Göteborg fick ta emot priset för Årets Företagare 2016 på ”Bagarbåten” – en branschträff ombord på Viking Cinderella.


– Med tävlingen ”Årets Företagare” i bageribranschen vill vi skapa förebilder och inspirera nästa generation duktiga företagare. Företagare som anstränger sig till sitt yttersta, med stort person­ligt engagemang och ekonomiskt risktagande. Förutom att de bakar fantastiska bakverk skapar de även arbetstillfällen och bidrar föredömligt med skatteintäkter som kommer alla i samhället till gagn, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som anordnar ”Årets Företagare”.

Hela varannan arbetsplats inom livsmedelstillverkning är ett bageri eller konditori. Att bageri­branschen har mycket hög personaltäthet jämfört med andra producerande företag syns inte minst på att arbetskraftskostnaden utgör upp mot 50 % av den totala kostnaden på ett litet bageri. Hos de största bagerierna är motsvarande siffra dryga 30 % samtidigt som övriga tillverkande företag ofta har arbetskraftskostnader på cirka 10 %.

– Vår bransch har tidigare varit relativt pressad, med många utslagna bagerier som följd – men de senaste åren har vi sett en tydlig uppåtgång. Mycket tack vare drivna och begåvade entrepre­nörer som Christian Jörgensen. Just dem vill vi nu hylla, fortsätter Martin.

Årets vinnare, Christian Jörgensen som driver Dahls, tog idag emot titeln Årets Företagare 2016 med motiveringen:

Dahls Bageri har på ett imponerande sätt lyckats växa som företag och samtidigt klarat av att hålla samma höga rörelsemarginal. Som ett av de större företagen i bageribranschen blir resul­tatet än mer imponerande. Ägaren och vd:n Christian Jörgensen är en inspirerande ledare och strateg som skapar framgång åt såväl det egna bolaget som branschen som helhet.

– Det är en fantastisk ära att ta hem titeln som Årets Företagare! Dahls är ett renodlat hantverks­ företag, där hela verksamheten bygger på att vara en specialiserad leverantör till dagligvaruhan­deln. Vi ser att de konsumenter som vi vill nå kräver allt mer förädlade bakverk och mer intressanta varianter på bröd. Det erbjuder vi dem, säger Christian Jörgensen, ägare och vd på Dahls Bageri.