Skip to main content

Nyhetsarkiv

Nästa vecka anmäler vi alla brott, eller hur!

Tjuv och polis 450

Tiden går fort och snart är vi framme vid vecka 17, Säkerhetsveckan, eller Anmälningsveckan som den också kallas. Vi skrev om den i förra numret av Butikernas Nyhetsbrev men här kommer lite mer detaljerad information om tanken bakom satsningen och vad som kommer att hända under vecka 17 (25 april till 1 maj).

Säkerhetsveckan initierades av Svensk Handel, Livsmedelshandlarna och ICA-handlarnas förbund som en reaktion på den stora mängd stöldbrott som drabbar handeln kopplat till rättsväsendets oförmåga och ointresse att ta dessa brott på allvar. Butikerna med sina medlemsorganisationer är också med i detta samarbete.

Syftet med veckan är att uppmärksamma politiker, myndigheter och medborgare på problemets omfattning, presentera skarpa förslag på förändringar som krävs för att bekämpa mängdbrotten samt tipsa anslutna butiker om hur de kan skapa en säker handelsplats.

Några av sakerna som planeras till vecka 17 är:

· Alla inblandade uppmanar sina medlemmar/ butiker att polisanmäla samtliga stöldbrott som drabbar butiken under veckan. Det behövs för att visa hur omfattande problemet med butiksstölder faktiskt är.
· Justitieutskottet bjuds ut till butiksbesök där problemet med butiksstölder diskuteras.
· Svensk Handels krav på förändrad lagstiftning presenteras.
· Debattartiklar skrivs i riks- och lokalpress.
· Säkerhetstips presenteras i nyhetsbrev varje dag i veckan.

2016 års Säkerhetsvecka ska ses som en start på en flerårig satsning där det långsiktiga målet är att förändra synen på mängdbrott i allmänhet och butiksstölder i synnerhet. Ambitionen är att vi ska kunna utveckla Säkerhetsveckan varje år och få fler branscher och butiker att delta. En central del i Säkerhetsveckan är att få butiker att anmäla alla stöldbrott som drabbar butiken. Även stölder där man inte kan eller vill gripa en gärningsperson, exempelvis när man upptäcker stölden för sent, bör anmälas.

Inför årets Säkerhetsvecka har mycket tid gått åt till att utveckla Svensk Handels verktyg för att anmäla brott, Säkerhetsbasen (www.svenskhandel.se/anmal), så att det fungerar för såväl enstaka butiker som traditionella kedjor och franchiseliknande organisationer. Alla butiker är välkomna att delta i Säkerhetsveckan och anmäla brott via Svensk Handels verktyg. Fördela att använda portalen är att det skapas mer tillförlitlig statistik över kriminaliteten i handeln.

Självfallet hoppas vi att så många som möjligt ändå använder Säkerhetsveckan som ett tillfälle att uppmärksamma stöldproblematiken, exempelvis genom att polisanmäla stölder och prata säkerhetsfrågor med personalen. Vår förhoppning är att vi med utgångspunkt från årets Säkerhetsvecka ska få med ännu fler butiker från alla delar av handeln nästkommande år.

Om ni har frågor kring Säkerhetsveckan eller hur ni kan använda Säkerhetsbasen är ni alltid välkomna att kontakta Butikernas säkerhetschef Niklas Sundin på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..