Skip to main content

Nyhetsarkiv

Bra start på året för servicehandeln och starkaste kvartalet någonsin för trafikbutikerna

Circle K 450

Servicehandelsindex från Svensk Servicehandel & Fast Food visar att försäljningen, mätt i jämförbara enheter och i löpande priser, ökade med 3,3 procent under det första kvartalet 2016. Allra bäst gick det för Trafikbutikerna som ökade med 4,7 procent.

Med en ökning på 4,7 procent uppvisade Trafikbutikerna den starkaste försäljningstillväxten under det första kvartalet 2016. Det är framförallt Trafikbutikernas försäljning av varm mat och dryck samt kiosksortiment som bidragit till den goda tillväxten under perioden. Trafikbutikerna var dock inte de enda som uppvisade god försäljningsutveckling under kvartalet. Alla fem delbranscherna i Servicehandelsindex uppvisade positiva tillväxttal. Efter Trafikbutikerna följde Fast Food med 4,5 procent, Café med 3,5 procent, Minilivs med 2,5 procent och sist Spel och Tobak med 1,4 procent.

– Det var glädjande att se att försäljningen under första kvartalet 2016 fortsatte att gå starkt och att den uppåtgående trenden håller i sig. Särskilt glädjande är att alla fem delbranscherna uppvisade stigande försäljning, säger Bengt Hedlund, vd i Svensk Servicehandel & Fast Food.

Servicehandlarnas framtidstro minskade från 54 från 50 procentenheter under första kvartalet 2016 – men kan fortfarande anses vara hög. Detta illustrerar den optimism som präglar branschen för tillfället. Kedjeaktörerna är alltjämt mer optimistiska än de enskilda handlarna. Få tror att försäljningen kommer att minska, men en tro på oförändrad försäljning är vanligare bland enskilda handlare än kedjeaktörer. Detta speglas delvis av att försäljningsutvecklingen har varit bättre för kedjeaktörerna under kvartalet, men det är även möjligt att de enskilda handlarna är mer försiktiga i sina prognoser.

– Att både kedjeaktörer och enskilda handlare tror på försäljningsökningar framöver lovar gott inför resten av året. Det finns dock orosmoln i form av skattehöjningar och sämre arbetsvillkor för unga, men resultatet från första kvartalet visar att servicehandelns erbjudande attraherar dagens konsumenter. Om trenden håller i sig kan 2016 bli ett bra år för servicehandeln, säger Bengt Hedlund.

Ladda ner rapporten HÄR: