Skip to main content

Nyhetsarkiv

I dag är det sista dagen med de gamla sedlarna

Selma, Jenny och Gustav. Tack och adjö för den här tiden. I morgon är sista dagen som ni kan ”cirkulera”. Vi hoppas att ni ute i handeln inte haft problem med utbytet och att era kunder har förståelse för situationen. Vi hoppas också att alla vet om att dessa gamla sedlar kan sättas in på bank till och med 31 augusti. Men då gäller det så klart att hitta en bank som tar emot kontanter.

Det pågående sedel- och myntutbytet är det största någonsin i Sverige. De första nya sedlarna, 20-, 50-, 200- och 1000-lapparna, kom i oktober förra året. Efter i morgon blir de äldre av samma valörer ogiltiga att betala med, vilket innebär att butiker efter detta datum inte längre ska ta emot dessa sedlar. Däremot kan man, precis som allmänheten, till och med den 31 augusti 2016 sätta in dessa sedlar på bankkonto.

Riksbanken kan, mot en avgift på 100 kronor, lösa in de ogiltiga sedlarna när de inte längre kan sättas in på bankkonto. Riksbanken löser däremot inte in ogiltiga mynt.

Mynten är en annan sida av utbytet – om uttrycket tillåts. Här kommer det ju nya 1-, 2- och 5-kronor den 1 oktober. De gamla slutar gälla den 30 juni 2017 och kan lämnas in på bank till och med 31 augusti samma år.

Vissa butiker upplever redan nu att det kommer in mycket mynt. Folk har helt enkelt börjat göra sig av med sina samlingar i sparbössorna. Om man tar emot extra mycket mynt så måste man ju också bli av med dem och då kostar det oftast pengar. Hur bankerna hanterar detta är olika. SEB till exempel köper denna tjänst från Loomis där kunder får lämna in mynt i påsar till SEB och Loomis räknar upp och sätter in på kundens konto. Nästan alla SEB-kontor tar emot dessa myntpåsar och kunden betalar inget. Detta enligt uppgift från Riksbanken.

Enligt Riksbanken har även andra banker talat om att anlita Loomis för denna tjänst. Vad du själv bör göra är att kolla med din bank om de har den tjänsten. Det kan också vara bra att känna till att Forex har skaffat myntuppräkningsmaskiner till sina kontor. De tar emot mynt och kunder får insatt på konto mot avgift.

Vi har fått frågan om butiker kan neka att ta emot kontanter. Enligt Riksbanken gör principen om avtalsfrihet att skyldigheten att ta emot kontanter som betalning kan avtalas bort. I klartext betyder det att det räcker med att du informerar kunden om att butiken inte tar emot kontanter.