Skip to main content

Nyhetsarkiv

E-handeln passerar 100 miljarder kronor

Svenskarna handlar mer än någonsin på nätet och e-handeln passerar nu en omsättning på imponerande 100 miljarder kronor. Jämfört med 2015 har e-handeln vuxit med 11 procent, eller 10 miljarder kronor.

DIBS, ledande inom betalningar på nätet och en del av Nets, har mätt e-handelsmarknaden i Sverige i fem år och har varje år noterat en anmärkningsvärd tillväxt. Den totala svenska e-handelsmarknaden, det vill säga för både resor, varor och tjänster, omsätter nu 100,5 miljarder kronor. Det är en tillväxt på 11 procent jämfört med 2015 vilket motsvarar 10 miljarder kronor.

– E-handeln fortsätter att öka och har nu passerat en milstolpe. De underliggande drivkrafterna är − förutom svenskarnas goda ekonomi och rekordlåga räntor – att allt fler tjänster nu kan köpas på nätet och att allt fler butiker startar försäljning på nätet. Digitaliseringen hos konsumenterna gör att man nu förväntar sig att allt ska gå att köpa på nätet, och den mobila revolutionen är också en stor drivkraft, säger Daniel Larsson, vice vd på DIBS Payment Services.

På fem år har e-handelns omsättning ökat med otroliga 43 procent, eller hela 30 miljarder kronor, från drygt 70 miljarder kronor till drygt 100 miljarder för 2016. E-handeln i Sverige är därmed nästan i paritet med restaurangbranschen.

För 2016 står resor för lite drygt hälften av all spendering på nätet i Sverige, följt av varor med en dryg tredjedel och tjänster med en dryg tiondel. Det innebär en fördelning i antal kronor om cirka 51 miljarder kronor för resor, 37 miljarder för varor och 12 miljarder för tjänster. Branschtyper inom tjänster som kommit starkt den senaste tiden är spel om pengar i form av casino, poker och betting, biljetter och olika typer av media. Och inom varor har livsmedel, kropps- och hälsoprodukter och bygghandel ökat starkt.

Uträkningen är baserad på den faktiska ökningen sedan föregående år hos tusentals svenska webbutiker som är anslutna till DIBS.

Uppgifterna kommer från DIBS årliga rapport Svensk E-handel, en statistikfylld rapport som ger en detaljerad bild av e-handeln och dess utveckling. Rapporten som lanseras den 12 september är baserad på en undersökning av YouGov som genomfördes under det andra kvartalet 2016 och som bygger på intervjuer med drygt 2 000 internetanvändare i Sverige. Rapporten innehåller även data från DIBS egna databas baserat på transaktioner hos många tusentals anslutna webbutiker, samt kunskap från DIBS e-handelsexperter.