Skip to main content

Nyhetsarkiv

Nu kommer nya 100- och 500-kronorssedlar samt nya mynt

I oktober kommer de nya 100- och 500-kronorssedlarna. Dessutom får vi nya 1-, 2- och 5-kronor. Läs här om hur du lätt kan få tillgång till informationsmaterial.

De nuvarande 100- och 500-kronorssedlarna och mynten blir ogiltiga att betala med efter den 30 juni 2017 (utom 10-kronan som inte byts ut). I och med detta är det viktigt att komma ihåg följande:

• Efter den 30 juni 2017 ska ni inte längre ta emot dessa sedlar och mynt.
• När det gäller sedlarna: Ni kan som företag, precis som allmänheten, till och med den 30 juni 2018 sätta in dessa sedlar på bankkonto. Därefter kan Riksbanken lösa in de ogiltiga sedlarna mot en avgift på 100 kronor.
• När det gäller mynten: Mynten kan sättas in på bankkonto till och med den 31 augusti 2017. Mynten kan inte lösas in hos Riksbanken.

Riksbanken har tagit fram ett material till dig som arbetar i butik. Det är tänkt att vara till hjälp så att alla medarbetare får informationen, liksom kunderna. Det har gjorts ett postalt utskick till ett stort antal butiker men det är inte säkert att just du har fått.
Om inte så finns det att beställa eller skriva ut på http://www.riksbank.se/sv/Sedlar--mynt/informationsmaterial1/

Du kan också få information på följande sätt:

• facebook.com/kollapengarna
• appen ”kolla pengarna”
• sms-funktion för den som vill bli påmind om viktiga datum: smsa riksbanken start till 71120.

Myntkartan

Arbetet med att samla in de knappt 2,6 miljarder kronor i mynt som blir ogiltiga efter den 30 juni 2017 börjar också den 3 oktober. I genomsnitt har varje svenskt hushåll 779 kronor i mynt och det mesta finns i sparbössor och burkar, enligt en undersökning från 2015.

En stor del av mynten kommer in som betalning i handeln. Som hjälp för alla som har en större mängd mynt har Riksbanken, med hjälp av banker, växlingskontor och butiker tagit fram en ny webbplats, myntkartan.se. Genom att ange en plats hittar man det närmaste stället att lämna in sina mynt. Man har också möjlighet att själv lägga till platser på myntkartan.se. I dagsläget handlar det om knappt 750 platser runtom i landet.