Skip to main content

Nyhetsarkiv

Sveriges bästa konditorer tar ton i finalen av årets konditor 2016

Nu är de fem finalisterna i Årets Konditor 2016 utsedda. I semifinalen gjorde begåvade och kreativa konditorer från hela Sverige upp om de eftertraktade finalplatserna. Temat för årets final är Musik. Ett tema som är fritt att tolka i de fyra delmomenten: en våningstårta i minst tre våningar med arbetad dekor, eclairer, två sorters praliner och ett hemligt bakverk. Finalen går av stapeln på Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 6–7 oktober. Sveriges bagare & konditorer, som arrangerar Årets Konditor, önskar finalisterna lycka till!

Svenska konditorer är både hantverksskickliga och kreativa. Det visar de varje dag genom smakrika och innovativa bakverk. Men tyvärr är de för få, särskilt i storstäderna. Tävlingen Årets Konditor arrangeras därför både för att visa upp hantverkets kreativa utveckling och för att lyfta fram alla arbetstillfällen som branschen kan erbjuda. Arrangör är Sveriges bagare & konditorer. Tävlingen anordnades för första gången 1988 och är nu en av de mest prestigefyllda inom mathantverk. Arla har varit huvudsponsor sedan starten.

– Det är oerhört glädjande att se den höga nivå Sveriges många skickliga konditorer håller. Det verkar inte finnas någon gräns för vad de klarar av – eller hur kreativa de kan bli. Med årets tema, musik, hoppas vi belysa detta lite extra genom finalisternas kreativa och skickliga tolkningar av temat. Vår önskan och förhoppning är att vi med tävlingen Årets Konditor kan uppmuntra utvecklingen inom konditoribranschen ytterligare, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen Årets Konditor.

Årets Konditor 2016 arrangeras av Sveriges bagare & konditorer och finalen sker under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 6–7 oktober. Tävlingen är uppdelad på två dagar – fyra timmar första dagen och sex timmar andra dagen. Finalen sker framför en stor publik som kan följa med under de två fullspäckade finaldagarna – och de fyra olika delmomenten: våningstårta, eclairer, två olika praliner och ett hemligt bakverk. Finalisternas tävlingsbidrag bedöms av en metodjury och en smakjury. Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor och Svensk Mästare i konditori. Dessutom får vinnaren ett stipendium på 40 000 kr. Under ett års tid får vinnaren representera branschen och bära den välrenommerade titeln Årets Konditor. Läs mer om tävlingen på www.aretskonditor.se.

Här är finalisterna i årets konditor 2016:
Frida Leijon, 30 år, är från Uppsala. Frida är konditor på Güntherska Hovkonditoriet i Uppsala. Frida kom på andraplats i årets konditor 2015 och har tidigare med Konditorlandslaget vunnit ett brons i EM för konditorer och en sjundeplats i VM för konditorer.
Weilu Wang, 28 år, är från Hongkong. Weilu är konditor på Prince Philosopher i Stockholm. Weilu deltog i Årets Konditor 2015 och kom på delad fjärde plats.
Kajsa Nilsson, 37 år, är från Bromölla. Kajsa arbetar som lärare på Yrkeshögskolan i Kristianstad. Att en lärare kvalificerar sig till finalen av Årets Konditor är ovanligt, det har bara hänt en gång tidigare.
Ellinor Andersson, 42 år, är från Visby. Ellinor arbetar som konditor på Smakrike Krog & Logi i Ljugarn. Ellinor var finalist i Årets Konditor 2010 och deltog i Kanal 5:s Dessertmästarna 2014.
Rhian Shellshear, 31 år, är från Brisbane. Rhian arbetar som konditor på Bhoga Restaurang i Göteborg. Rhian är en av konditorerna i Svenska Konditorlandslaget.

Program årets konditor 6–7 oktober 2016:
Torsdag 6 oktober
13.00-17.00 Tävlingstid dag 1
Fredag 7 oktober
07.00-13.00 Tävlingstid dag 2
10.00-13.00 Jurybedömning med juryns provsmakning, live i tävlingsområdet
15.00 Prisutdelning