Skip to main content

Nyhetsarkiv

Här är vinnarna av Årets Spel 2016

Arets Spel 300

" Var är lilla kaninen?" , "Otrio" och "Ordglapp"! Det är vinnarna av Årets spel 2016 – utmärkelsen för de bästa sällskapsspelen i kategorierna Årets barnspel, Årets familjespel och Årets vuxenspel.
– Det är tre värdiga vinnare som verkligen förtjänar titeln Årets Spel. Men det var ovanligt knivigt att utse vinnarna i år eftersom det finns så många bra spel att välja mellan, säger jurymedlemmen Aja Melander.

Varje år sedan 1984 utser en opartisk och oberoende jury de bästa nya sällskapsspelen på den svenska marknaden. Tre vinnare - en i varje kategori - tilldelas titeln Årets Spel och priset Guldtärningen.

Utmärkelsen gör det lätt att hitta rätt i speldjungeln. Det är också en uppmuntran till alla speldesigners att fortsätta utveckla nya bra, underhållande och finurliga spel. Och i vår uppkopplade tillvaro är efterfrågan på högkvalitativa sällskapsspel större än någonsin.

– Det roliga med sällskapsspel är just att man tar sig tid att sitta ner tillsammans, lägger undan alla surfplattor och elektroniska prylar för att spela tillsammans, säger Aja Melander.

För hennes tre yngsta barn blev vinnaren i barnklassen ”Var är lilla kaninen” en given favorit – ett spel som är gjort för att passa också små barn från 18 månader och uppåt.

– Jag började spela det med min tvååring och ganska direkt kom syskonen och ville vara med. Det tog inte lång stund förrän de hittade på helt egna regler och hade hur kul som helst tillsammans alla tre, säger Aja Melander.

Juryn består förutom Aja Melander också av de rutinerade spelexperterna David Lega, Kristina Helldén, Lasse Råde och Jimmy Everitt.

ÅRETS BARNSPEL
Var är lilla kaninen
Fantastiskt roligt och minst sagt ovanligt med ett så lyckat barnspel som framförallt vänder sig till riktigt små barn. Ett utvecklande spel som kan göras till en enkel lek för de allra yngsta eller ett något mer avancerat spel för de äldre syskonen. Det börjar med att hitta kaninen i koppen men kan utvecklas till något betydligt marigare. Välgjort i bra kvalité och med den allra sötaste gosedjurskaninen som någonsin rymts i en spelkartong!

ÅRETS FAMILJESPEL
Otrio
Klassikern tre i rad har fått många spelutvecklare att gå vidare och hitta nya versioner. Här är en innovativ och klurig version där det finns minst tre olika vis att lägga sina tre brickor (fast egentligen är det eleganta cirklar i färgglad plast), i rad, inuti varandra eller i fallande storlek. Går snabbt att begripa och börja spela men otroligt svårt att behärska och överraskande lätt att förlora när man minst anar det. Koncentration och strategi är det som gäller.

ÅRETS VUXENSPEL
Ordglapp
Långt ifrån ett vanligt frågespel, utan det handlar mer om snabba associationer där det gäller att vara rejält snabb i tanken. Det går minst sagt snabbt och utmanande när spelarna ska avbryta varandra genom att ge exempel på maträtter, poplåtar, hundraser, fotbollslag och mycket mer, när deras kort överensstämmer med varandra. Visst fastnar tungan och självklart blir det kul när associationer, exempel och företeelser haglar över bordet. Perfekt isbrytare på kalaset, eller kanske till och med på konferensen?


Utmärkelsen Årets Spel och priset Guldtärningen delades ut första gången 1984. Priset delas ut av branschfolk och är den största utmärkelsen för sällskapsspel i Sverige.