Skip to main content

Nyhetsarkiv

Kortbedrägerier ökar kraftigt i Sverige, visar ny undersökning

Förluster relaterade till kortbedrägerier i Sverige har i år redan ökat med 17 procent jämfört med hela förra året. Allra mest ökade kortbedrägerier relaterade till e-handel, där undersökningen visar på en 51-procentig ökning.

En undersökning genomförd av analys- och mjukvaruföretaget Fico och Euromonitor International visar att kortbedrägerierna i Sverige ökade med 17 procent under årets åtta första månader, jämfört med hela föregående året.

Traditionella kortbedrägerier som otillåten fysisk kopiering av kort fortsätter däremot att minska, bland annat på grund av att chipteknik med pinkod blir allt mer dominerande. Utvecklingen för kortbedrägerier som uppstår av stulna eller tappade kort har stått stilla under de senaste tre åren.

Det är istället e-handelsrelaterade kortbedrägerier som ökar mest, bedrägerier där den kriminelle inte behöver tillgång till kundens fysiska betalkort. Bara under årets åtta första månader ökade värdet av e-handelsrelaterade kortbedrägerier med 51 procent.

- En ökad e-handel och införandet av chip och kod har gjort att kriminella sökt sig till nätet, och vi ser nu hur e-handelsrelaterade kortbedrägerier står bakom den generella ökningen av bedrägeriförluster i Sverige, säger Gareth Williams, bedrägeriexpert på Fico.

Förutom den växande e-handeln ser man på Fico också flera andra potentiella orsaker till ökningen. En är allt fler cyberintrång där förövare kommer över personlig data. En annan är kundernas förväntningar på smidiga köpprocesser.

- Vi ser hur kortinnehavare förväntar sig smidiga transaktioner och helst vill att bankerna stör så lite som möjligt i köpprocessen. Strävan efter detta kan i vissa fall innebära mindre verifieringssteg vilket också kan minska säkerheten. Därför måste bankerna lägga mer fokus på att verifiera kunder och upptäcka potentiella bedrägerier på ett bättre sätt utan att störa kundernas köpupplevelse, säger Gareth Williams.

Nya innovativa verktyg som använder exempelvis självlärande modeller och beteendeprofilering kan vara vägar framåt. Men Fico tror också att dynamiken mellan kortutgivare och handlare kan utvecklas.

- Kortutgivare och handlare måste arbeta smidigt tillsammans för att verifiera kunder och upptäcka bedrägerier samtidigt som de inte stör köpprocessen för kunderna, säger Gareth Williams.

För utvecklingen fram till 2015 har Fico och Euromonitor International satt samman en interaktiv karta som visar förekomsten av olika typer av kortbedrägerier i olika delar av Europa:

http://www.fico.com/europeanfraud/