Skip to main content

Nyhetsarkiv

Frida Leijon från Uppsala – vinnare i Årets Konditor 2016

Frida Leijon från Uppsala kammade idag hem vinnartiteln Årets konditor och även Svensk Mästare för professionella konditorer i den prestigefyllda tävlingen Årets Konditor 2016. Tävlingen bestod av fem delmoment där juryn blev tagen av hur väl hon tolkade årets tema musik. Med en modern och minimalistisk elegans skapade Frida bland annat en våningstårta, ”Shuffle”, med bottnar av pistagejaconde och pistagecrisp, toppade av smultronbavaroais och smultron- och yoghurtpannacotta. Tårtan dekorerades med ett par hörlurar i socker. Grattis Frida!

Under två intensiva dagar har finalisterna i Årets Konditor visat på stor kreativitet i ett högt tempo och inför en entusiastisk publik. Tävlingen bestod av fem delmoment; en trevåningstårta, två sorters praliner, tarte och éclair. Det femte och sista momentet innebar en konstnärlig installation av bakverken likt ett skyltfönster. Juryn imponerades av finalisternas fantasifulla bakverk som anspelade på temat: musik. Bakverken höll både hög kvalitet och nyskapande smakkombinationer som samspelade väl med varandra.

Temat gav ton åt bakverken, till exempel var Fridas tårta, Shuffle, dekorerad med hörlurar i socker. Pralinerna, Pause med smaker av mandel- och karamelltryffel och Stop med fyllning av vanilj och lime, charmade juryn inte bara med sitt utsökta utförande, utan även med låtvalet Wake me up . Eclairen, Play , med smak av smörkola och citroncurd, var fylld med en frisk citronverbenakräm. Stor finess och hög kreativitet visades i tarten, Rewind , som innehöll pistagejaconde, smultronbavaroais och yoghurtpannacotta. Installationen förstärkte ytterligare temat, elektronisk musik, med sitt konstnärliga uttryck.

- Det har varit en ren njutning för publiken att följa de fem fantastiska konditorerna i finalen av Årets Konditor. Deras hantverk och tekniska kunskaper är i världsklass, vilket visade sig i tolkningen av temat musik. Inte nog med att bakverken såg ut som musikaliska verk, de hade dessutom smak av musik, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Årets Konditor.

Samtliga finalister i årets tävling presenterade alla utsökta, fantasifulla och detaljrika bakverk bakade på noggrant utvalda ingredienser. Men Frida Leijon stod ut med sina inspirerande bakverk. Eller som juryn uttryckte det i sin motivering:

Med extrem precision i hantverket, mästerlig teknik och stor kreativitet skapades bakverk på en nivå som sällan skådats. Temat musik tolkades med en minimalistisk elegans som trots sin återhållsamhet stimulerade alla sinnen. Årets vinnare har med bestämdhet tryckt på fast forward, utan paus, för tävlingens utveckling.

Första dagen fick Frida problem med att chokladen stelnade för långsamt, eftersom det var varmt i lokalen.

- Efter en tuff dag igår och en natt fylld av grubbel, känner jag att jag presterade på topp idag. Jag höll min tidplan och sprang mellan momenten för att kunna lägga mycket tid på bakverken. Dekorationerna är oerhört utmanande att skapa. Hörlurarna som är gjorda av socker går sönder vid minsta vibration. Att vinna Årets Konditor är det häftigaste som har hänt mig, jag är stolt att kunna sälla mig till så skickliga kollegor, säger Frida Leijon, vinnare av Årets Konditor 2016.

Förutom att Frida stolt kan titulera sig Årets Konditor 2016 och Svensk Mästare i konditori vinner Frida även ett stipendium på 40 000 kr. Vinnaren representerar branschen under ett års tid.

Det här var Fridas vinnarbakverk:

PRALINER: Pralinen ”Pause” med smak av mandel- och karamelltryffel, mandelcrisp och svartvinbär. Pralinen ”Stop” med smak av vanilj och lime.
TÅRTA: ”Shuffle” med bottnar av pistagejaconde och pistagecrisp, toppade av smultronba- varoais och smultron- och youghurtpannacotta.
ÉCLAIR: ”Play” med smak av salt smörkola, citroncurd och citronverbenakräm.
TARTE: ”Rewind” med pistagejaconde, smultronbavaroais och yoghurtpannacotta.

Om Årets Konditor
Sveriges bagare & konditorer står bakom den prestigefyllda tävlingen som anordnades första gången år 1988. Syftet med tävlingen är att belysa svenska konditorers färdigheter. Arla har varit huvudsponsor sedan starten.

Resultat Årets Konditor 2016
Vinnare: Frida Leijon, 30 år, från Uppsala.
Andra plats: Kajsa Nilsson, 37 år, från Bromölla.
Tredje plats: Rhian Shellshear, 31 år, från Göteborg.
Delad fjärdeplats: Weilu Wang, 28 år från Stockholm och Ellinor Andersson, 42 år, från Visby.

Juryordförande Årets Konditor: Tony Olsson