Game over. Nya insatser?
- En förändring av den svenska spelmarknaden står för dörren. En långbänk håller på att ge resultat. En fråga vi som branschorganisation levt med i många år får en naturlig lösning.
Så känns det nu när referensgruppen för den statliga spelutredningen har haft tre av fyra inplanerade möten.
Så säger Bengt Hedlund, vd i Convenience Stores Sweden och berättar att i mars nästa år ska utredningen, som leds av Lotteriinspektionens chef Håkan Hallstedt, presenteras för regeringen.
- En bred referensgrupp finns med i arbetet och där ingår också Convenience Stores Sweden.
Långbänk? Ja onekligen. Och oftast blir inte saker och ting bättre för att man väntar och inte kommer till skott. Men i det här fallet känns som att den extremt långa tiden med halva spelmarknaden oreglerad, har medfört att bitar fallit på plats.
Personligen känner jag mig nu, efter tre referensgruppsmöten, säker på att det kommer att bli en ganska radikal förändring, troligtvis ett licenssystem. Det är dock svårare att se när. Jag tror inte att det blir redan under 2017, kanske året därpå.
Det känns bra på flera sätt. För det första måste de spelbolag som inte får licens (eller inte vill ha) stängas ute på något smart sätt och det återstår att lösa. Och vi vill att det ska vara tuffa regler för att få licens. Det känns vidare bra att det är schysst för spelaren oavsett var man spelar och inte minst på internet. Och även vi som branschorganisation har ett löst intresse av att pengarna som kommer in via spel bidrar till idrotten.
Knäckfrågan är kanske hur man löser eventuella utestängningar. I andra länder har man praktiserat att stänga internetsidor och spärra betalningsströmmar. Inga av dessa åtgärder torde dock vara speciellt populära, vare sig hos politiken eller hos spelarna. En positiv sak som hänt under den långa tiden med oreglerad marknad, är att just de oreglerade spelbolagen har bildat en branschorganisation och att denna tagit ett beslut om att ”jobba schysst”. Ännu bättre är att de stora företag som tillverkar spelplattformar har sagt att de inte kommer att leverera till företag som inte har licens. Om så sker så har det ju faktiskt redan löst sig.
Vad kommer då den nya svenska spelmarknaden att innebära för dagens spelombud?
Med största sannolikhet kommer nya företag som vill bedriva spel via befintliga ombud. Gissningsvis de engelska som redan jobbar på det viset på hemmaplan. Det kan också bli så att de här företagen öppnar egna ombud.
Vidare kommer internetbolagen att bli lagliga, innebärande att de måste betala någon form av skatt och att de därmed inte kan betala tillbaka lika mycket till spelarna. Eventuella ombud kan inte räkna med några speciellt höga provisioner. Förmodligen lägre än de vi lever med idag.
Så oavsett vad spelutredningens definitiva resultat blir så kommer spelen i framtiden att bli mindre lönsamma – ingen kommer att betala mer provision.
Convenience Stores Sweden har envist under många år påpekat att butiker som är spelombud ska passa sig för att vara beroende av just spelet. Vi har också varit väldigt bestämda med att licenser måste införas. Spelombud som ansett att vi ska jobba för ökade provisioner har nog inte riktigt insett hur utvecklingen är.
En framtidsvision är att det kan bli självbetjäning av spel, en marknadsutveckling som vi ser i andra länder.
Mitt råd till er spelombud är, förutom det vanliga att satsa mer på andra kategorier i butiken – är att vänta tills man ser vilka som söker licens. Självklart får ni information fortlöpande. Garanterat ni som är medlemmar i Convenience Stores Sweden.
Snart är ”spelet” över och vi laddar för nya insatser.
BENGT HEDLUND