Skip to main content

Nyhetsarkiv

På Mack-SM utses Sveriges godaste macka

Svenska bageriers och konditoriers stora utbud av brödsorter och innovativa mackrecept visar att brödtrenden är här för att stanna. Den 10 november kommer Sveriges godaste macka att koras på Mack-SM 2016. Åtta finalister från hela landet kommer att tävla om den prestigefyllda vinnartiteln på Sthlm Food & Wine i Stockholm.

Årets bidrag utmärker mångsidigheten i huvudråvaran - brödet. Finalisterna har tagit fram var sitt unikt recept på en lunchmacka som görs på allt från klassiskt vetesurdegsbröd och tunnbröd till chialevain och sjögräsbröd. Mackorna är alla skapade med noggrant utvalda råvaror som bjuder på intressanta smakkombinationer i såväl bröd som fyllning. Limegravad lax, getfeta, rökt hjortstek tillsammans med grönkålsallad, picklade morötter, lingon och harsyra är bara några exempel.

Förutom smaken kommer mackorna att bedömas efter brödet, utseendet, nytänkande och ekonomi. Mackan ska kunna säljas på ett bageri eller konditori. Därför ska både produktval och åtgång vara noga genomtänkt. Under finaldagen ska de tävlande skapa 20 mackor av sitt recept på bara 45 minuter.

Juryn som bedömer mackorna består av Jimmi Eriksson - Årets Kock 2016, Kim Lund - Årets Bagare 2016, Johan Blidberg - vinnare Mack-SM 2015, Anna K Sjögren – matskribent och kokboksförfattare och Gabriella Strömberg, mackexpert från bagerigrossisten KåKå.

Precis som tidigare år ligger fokus på brödet; som är gott, enkelt, har stora variationsmöjligheter, är nyttigt och har låg klimatpåverkan. I en tid då matkonsumtionen står för ungefär 25 procent av vår klimatpåverkan, är mackan ett sätt att äta mer klimatsmart: inte bara till frukost utan även, lunch, mellanmål eller middag.

- I årets tävling bjuds det på en kombination av intressanta smaker, både när det kommer till brödet specifikt och mackan som helhet. Finalisterna har tänkt utanför ramarna och kvaliteten och kreativiteten på årets bidrag vittnar om ett genuint mack- och brödintresse, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.

Den finalist som skapar Sveriges godaste macka vinner förutom äran, även en trendspaningsresa till Chicago tillsammans med bagerigrossisten KåKå.

Finalisterna i Mack-SM 2016 är:
Lizzie Dahlén från Bröd & Bakverk, Kungsbacka, tävlar med ” Tågluffarmacka ”
Ellen Axeborg från Centralbageriet i Huskvarna, tävlar med ” Till skogs ”
Nina Sandström från Backers Baker, Bollstad, tävlar med ” Skärgårdsbris ”
Marica Lundberg från Estvalls Bageri & Konditori, Moheda, tävlar med ” Det lilla blå ”
Tobias Andersson från Ulvö Hotell, Ulvöhamn, tävlar med ” Hemvändare ”
Lotta Svensson från Bageri Rosetten, Jönköping, tävlar med ” Småland 2.0 ”
Linda Dahlqwist från Bahlsam Living & Café, Åhus, tävlar med ” Vego-Greta ”
Frida Lundh från Ninas Konditori, Mörrum, tävlar med ” Japan tur & retur ”