Skip to main content

Nyhetsarkiv

Kvalitetssäkrade tjänster i djurbranschen

I takt med att djurägare köper att fler tjänster till sina husdjur, ökar också kraven på att man får valuta för pengarna. Oavsett om det är en kommun som ska bekosta utbildningen av en assistanshund, en hund som behöver trimning eller en katt som ska bo på pensionat så vill den som betalar gärna veta att man får det man betalar för.

Personer som har fått sin utbildning vid någon av landets naturbruksskolor har ju dokumenterade kunskaper om djur och natur, likaså de som har högskoleexamen men när det gäller vidareutbildning till exempelvis hundförare, kursledare eller olika omvårdnadsyrken finns i dagsläget inga nationella krav eller riktlinjer.

- Det finns företagare som säger sig vara certifierade, diplomerade eller auktoriserade men vem som har utfärdat de här dokumenten är inte alltid lätt att se, säger Ulf Uddman, ordförande i Djurbranschens Yrkesnämnd.

I december lanseras Sveriges första certifieringsmodell av hundfrisörer. Under Stockholm Hundmässa 3-4/12 arrangerar projektet Studio Dog fyrtio provtillfällen samt teori och frisörernas arbete bedöms av en kompetent expertgrupp.

- Vi har nått framåt i utvecklingen, från ren hobbyverksamhet till ett yrke i en bransch som växer, säger Hanna Casell, från Zoobranschens riksförbund och ledamot av DYNs styrelse.

- Hundfrisöryrket är ett hantverk som inte teoretiskt kan läras in, fortsätter Hanna. Mångårigt friserande är inte heller någon garanti för god kvalitet på arbetet. Kunden får lita på frisörens ord att denne är utbildad och kan hantera hunden och dess päls korrekt.

Men nu finns alltså möjlighet att få en kvalitetsstämpel på sitt kunnande. Certifieringen innehåller både teori med två delprov och praktik där det praktiska provet är indelat i fyra olika klasser. Bedömning görs utan inbördes placering med godkänt eller icke godkänt och examination görs efter en färdig bedömningsmodell och för att bli certifierad krävs även att frisören är godkänd för F-skatt samt har sin verksamhet försäkrad.

Under 2017 kommer ytterligare certifieringstillfällen att arrangeras på olika platser i landet och certifierade hundfrisörer får använda sig av denna kvalitetsstämpel.

Projektet med att certifiera hundfrisörer heter Studio Dog. Bakom varumärket står ledande hundfrisörer i branschen. I Studio Dogs expertgrupp ingår ett flertal personer ur styrelsen för föreningen Sveriges Hundfrisörer.
Zoorf har ett flertal hundfrisörer i sin organisation och har tidigare kommunicerat att man jobbar för en hållbar tillvaro och hög status för hundfrisörernas framtid. Löpande kontakter hålls med bland annat Jordbruksverket och KemI.

Mer information:
http://studiodog.se
http://www.zoorf.org
http://www.skk.se/stockholmhundmassa/