Skip to main content

Nyhetsarkiv

Svenskarna handlar både mer och för mer pengar på Black Friday

E-handeln slog rekord under Black Friday i Sverige och även handeln i svenska fysiska butiker ökade med 12 procent i kortomsättning och 9 procent i transaktioner jämfört med ifjol. Därmed uppvisar dagen en anmärkningsvärd ökning totalt sett för både handeln i butiker och på nätet, men det är e-handeln som ökar klart mest, visar siffror från betalföretaget Nets i Sverige och koncernbolaget DIBS i Sverige.

– Totalt sett blev dagen en stor framgång för handeln i Sverige, liksom för de många svenskar som lyckades göra kap. Vi ser också att genomsnittsköpet i fysiska butiker ökar i värde jämfört med ifjol. Det är dock tydligt att Black Friday har ett väsenligt starkare genomslag i e-handeln än i fysiska butiker, säger Patrick Höijer, vice vd på Nets i Sverige.

Handeln i svenska butiker under Black Friday ökade med 12 procent i kortomsättning och 9 procent i antal transaktioner jämfört med ifjol. Genomsnittsköpet i fysiska butiker var även högre i år med 509 kronor jämfört med 495 kronor i fjol. Sifforna kommer från mätningar hos de många tusentals handlare i Sverige som använder Nets tjänster för köp i fysiska butiker, och är normaliserade för att ge en korrekt bild.

DIBS, ledande inom betalningar på nätet och en del av Nets, rapporterar att e-handeln i Sverige under Black Friday var rekordstor med en ökning om 21 procent i antal transaktioner och 59 procent i omsättning hos svenska webbutiker. Mest handel på nätet skedde när dygnet inleddes på natten, under arbetstid mellan kl 9-10 samt på kvällen kl 20.

– Något annat än nytt e-handelsrekord under Black Friday hade vi inte väntat oss, och vi tror att det kommer öka under många år framöver, säger Daniel Larsson, vice vd på DIBS.

Analys av handeln i butik och på nätet under Black Friday
Black Friday har de senaste två åren verkligen slagit igenom även i den svenska handeln. Uppmärksamheten och butikernas kampanjer inför dagen i år gick nog inte någon förbi. Det är dock tydligt att e-handeln har ett väsentligt starkare genomslag med betydligt högre tillväxt än i fysiska butiker under Black Friday. Förutom att e-handeln är allmänt het och uppvisar rekord på rekord beror detta troligen också på att folk är mindre benägna att ge sig ut i butiker där det kan vara minst sagt kaotiskt. Media har flitigt rapporterat om detta och det är nog många som inte tycker det är värt att ge sig ut i detta. Att det också är på en arbetsdag när man inte har lika lätt för att springa runt ute på stan påverkar också. Det är även enklare att göra prisjämförelser på nätet och research om sina produkter. För butikerna är det även kostnadseffektivt med rean på nätet då man slipper kostnaden för produktion av reaskyltar etc. Å andra sidan slipper man kostnaden för hemleverans vid försäljning i fysiska butiker och har större möjligheter för mer spontanköp när konsumenterna väl är i butikerna.

– Vi tror att Black Friday på sikt kommer bli en dag med lagom mycket trängsel i butikerna, eftersom många kommer dra sig för det och välja att handla på nätet. Det blir på ett sätt självreglerande. Dagen är definitivt här för att stanna, avslutar Patrick Höijer, vice vd på Nets i Sverige.