Skip to main content

Nyhetsarkiv

Varje hushåll har 514 kronor i mynt – om ett halvår blir de äldre mynten ogiltiga

Sedan sedel- och myntutbytet inleddes, i oktober 2015, har mynt till ett värde av 378 miljoner kronor kommit in till Riksbanken. Med ett halvår kvar tills de äldre mynten, utom 10-kronan, blir ogiltiga, finns fortfarande 2,4 miljarder kronor kvar ute i samhället.
1-, 2- och 5-kronorsmynten som blir ogiltiga efter den 30 juni 2017 väger 11 000 ton och motsvarar 28 fullastade Jumbojets. Värdet är cirka 2,4 miljarder kronor och om man lägger mynten sida vid sida räcker de nästan ett varv runt jorden.

En nyligen gjord undersökning¹visar att hushållen i genomsnitt har 514 kronor i mynt. De flesta mynten finns i burkar, sparbössor, plånböcker och i bilen.

Kunskapen om sedel- och myntutbytet är mycket hög men däremot är det bara fyra av tio personer som vet att mynten blir ogiltiga nästa sommar.

– Det är hög tid att redan nu börja göra sig av med de gamla mynt man har, för efter sommaren är de helt värdelösa. Om man väntar för länge kan det bli problem för bank och handel att ta emot mynten. Enklast är att handla för mynten men har du stora mängder mynt kan du ta hjälp av myntkartan.se, där du hittar närmaste ställe att lämna in mynten, säger Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalningssy-stem och kontanter.

På myntkartan.se finns fler än 900 banker, växlingskontor och butiker där du kan lämna in dina mynt.

Även de äldre 100-, och 500-kronorssedlarna blir ogiltiga efter den 30 juni 2017.

Därför byts mynten och sedlarna ut
De nya mynten är mindre och lättare, och den nya 2-kronan gör att behövs färre mynt i samhället. Utbytet väntas ge effektivare mynthantering och minskad miljöbelastning. Dessutom är alla nya mynt nickelfria vilket underlättar för många allergiker.

De äldre sedlarna är mer än 30 år gamla och skyddet mot förfalskningar behövde för-bättras. Sedlarna har därför fått nya säkerhetsdetaljer som ger ett bättre skydd mot förfalskningar.