Skip to main content

Nyhetsarkiv

Innovationspris till Konditorlandslaget i VM och silver och brons till EM i Unga Bagare

Sweden team 450

VM för konditorlandslag är över och Sverige hamnade på plats 11 av 22 tävlande nationer med temat ”Fashion” och vann dessutom pris för bästa innovation. Det franska laget tog hem guldet följt av silvermedaljörerna Japan och bronsmedaljörerna Schweiz.
Nyligen avgjordes också EM Unga Bagare som blev en succé för Sverige.


– Vi är så otroligt nöjda och glada med vår prestation idag. Att åter igen befinna sig på den här tävlingsarenan med världens bästa konditorer är en oförglömlig upplevelse, säger Tony Olsson lagledare för det Svenska Konditorlandslaget. Vi fick mycket positiv feedback för våra smaker, helheten på bordet, temat, vårt arbetssätt och även det faktum att vi hade två kvinnliga tävlanden. Ett kvitto på det är priset för bästa innovation.

Konditor-VM, eller Coupe du Monde de la Pâtisserie som det heter, arrangeras i Lyon, Frankrike vartannat år. 2015 tävlade Svenska Konditorlandslaget i VM och kom på en sjundeplats. I år tävlade det svenska laget igen med lagmedlemmarna och konditorerna Maria Grave, Lina Östberg och Ronny Latva. Lagledare är Tony Olsson och coach Martin Isaksson.

– Våra sponsorer gör det möjligt för laget att träna intensivt under lång tid, resa till Lyon, genomföra tävlingen och tävla mot världens bästa konditorer, säger Martin Lundell vd för Sveriges bagare & konditorer, SBK. Ett stort tack till Arla Foods, Werners Gourmetservice, KåKå, J.A. Sundqvist, Segers, Arbesko, Dalblads Chocolate Machines, Scanbox, Bakers och Kitchen Aid.

Varje lag presenterar sina bidrag enligt ett eget valt tema och Sverige valde denna gång tävlingstemat ”Fashion”. Ett tema som gav konditorerna utrymme till stor kreativitet och konstnärlighet samt teknik.
Under tio timmar i tävlingsköket skapade laget sina tävlingsbidrag i form av en chokladskulptur, chokladdessert med Valrhona Grand Cru, en sockerskulptur, tallriksserverad dessert, en isskulptur och frusen dessert med Ravifruit frukt- eller bärpuré.

Silver och brons i EM Unga Bagare
EM Unga Bagare, som också avgjordes nyligen i franska Lyon, är nu över för denna gång och för Sveriges del blev det en rejäl succé! Lina Andersson tog brons och Anna Säll kammade hem silvret. Fantastisk insats med många timmars slit i ryggen. Sveriges bagare & konditorer, SBK är väldigt stolta och glada över Juniorbagarlandslaget!
Utöver Anna och Lina består Juniorbagarlandslaget också av Tintin Larsson och Julia Dissieux, som inte tävlade den här gången. Lagledare är Moa Brink och Kim Lund.

Vinnare i EM Unga Bagare blev Nina Mirjam Vogel från Schweiz.