Skip to main content

Nyhetsarkiv

Svenskar mer romantiska än spanjorer och mexikaner

Svenska folkets internationella anseende som romantiker är inte så stort, men hela 81procent av svenskar anser sig vara romantiska, jämfört med 73 procent av spanjorer och 75 porcent av mexikaner. Det visar en ny undersökning genomförd av Bonial.se, ett företag som arbetar med digitala lösningar för direktreklam.

Undersökningen visar även att det är Danmark som sammantaget är det mest romantiska landet i Skandinavien med Sverige på andra plats och Norge som trea:

• Svenskarna säger “jag älskar dig” i genomsnitt 3,66 gånger per vecka, knappt slagna av både Norge och Danmark, (för att inte tala om Mexiko där de magiska orden uttalas i genomsnitt 6 gånger per vecka).
• Vi skandinaver delar ut cirka 3-4 pussar om dagen, norrmän lite fler (3,79) än danskar (3,52 porocent) och svenskar (3,3).
• Vi går ut och äter med vår partner minst en gång i månaden. Här toppar svenskarna med 1,69 gånger per månad, jämfört med 1,3 i Danmark och 1,21 i Norge.

66 procent av svenskar firar Alla Hjärtans Dag visar undersökningen. Den populäraste gåvan är blommor (36 procent), följt av en utflykt, resa eller upplevelse (16 procent) och choklad (14 procent). I genomsnitt planerar svensken spendera 389 kronor på sin Alla Hjärtans Dags gåva.
Det ser annorlunda ut i Norge och framförallt Danmark. Där väljer en majoritet att inte fira Alla Hjärtans Dag, 57 respektive 68 procent. Närmare hälften av de som inte planerar fira, menar att det beror på att det är en kommersiell dag, och flera svarar att anledningen är att dagen har amerikanskt ursprung och saknar lokal förankring. Många påpekar även vikten av att visa sin kärlek alla dagar inte bara den 14 februari.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Bonial.se i januari 2017. Användarna inbjöds svara på en kort enkät. Totala antalet svenska svarande var 389 personer, varav 65 procent kvinnor och 35 procent män. 67 procent av de svarande var mellan 26 och 55 år.