Skip to main content

Nyhetsarkiv

Tio finalister klara till SM Unga Bagare 2017

Sveriges tio bästa unga bagare är nu utsedda och finalisterna kommer under fem timmar att visa prov på hantverksskicklighet, kreativitet och teknik. Tävlingen pågår under SM-veckan – och den 29:e mars kl. 15:00 utses vinnaren i köpcentret Nordstan i Göteborg.

I år anordnas bageritävlingen SM Unga Bagare för 27:e gången och arrangör är branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Innan prisutdelningen, som sker i köpcentret Nordstan i Göteborg den 29:e mars kl. 15:00, kommer samtliga finalister visa vad de går för på Ester Mosessons Gymnasium.
Finalisterna har fem timmar på sig att skapa bakverk i fem kategorier: matbröd, kaffebröd, wienerbröd, skådebröd och frukostbröd. Fem jurymedlemmar bedömer bakverken efter smak, form, färg, kreativitet och teknik.
Juryordförande är konditormästare Peter Halldén. SM Unga Bagare arrangeras under SM-veckan i Göteborg parallellt med Skolmästerskapen och Årets Bagare. Sponsorer är KåKå, Nord Mills och Sveba Dahlen.
– Årets unga bagare är otroligt talangfulla och nyfikna på att utvecklas. Vi vet att nyfikenhet leder till innovation och det tycker vi är både viktigt och spännande. Intresset för bröd och bakverk har ökat hos konsumenterna men bagarna är tyvärr för få och det behövs fler. Med tävlingen SM Unga Bagare vill vi sätta yrket på kartan och inspirera fler unga talanger att söka sig till vår roliga och kreativa bransch, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sverige bagare & konditorer

Här är finalisterna i SM Unga Bagare 2017:
Kristin Björnland är från Göteborg och studerar på Yrgo högre yrkesutbildning i Göteborg.
Maja Jansson är från Gävle och studerar på Yrgo högre yrkesutbildning i Göteborg.
Josefina Jaktlund är från Stockholm och studerar på Kristianstads yrkeshögskola.
Henning Weimarck är från Göteborg och arbetar på Fabrique stenugnsbageri i Stockholm.
Agnes Johansson är från Borås och arbetar på Konditori Gullkragen i Borås.
Linn Eriksson är från Dalarna och arbetar på Vallentuna Stenugnsbageri.
Pernilla Boström är från Halmstad och arbetar på Brunkebergs Bager i Stockholm.
Tintin Larsson är från Dalarna och arbetar på Lidingö bröd och patéseri.
Isabelle Lundin är från Nyköping och arbetar på Bakery & Spice i Stockholm.
Malin Käll är från Strängnäs och arbetar på bageriet på Stora Coop i Strängnäs.

Juryn består i år av Peter Halldén – juryordförande, Moa Brink – vinnare av SM Unga Bagare 2006 och har tävlat i både i EM och VM med Bagarlandslaget, Conny Modig – från Nord Mills, Martin Ekmarck – från Sveba Dahlen och Tony Olsson – konditormästare från KåKå samt Jesper Långström från branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är en bageritävling för bagare upp till 23 år. Tävlingen genomförs i år för 27:e gången.
De bagare som placerar sig på första till fjärde plats blir antagna till Juniorbagarlandslaget som senare i år ska tävla i EM för Unga Bagare. Första- och andrapristagarna belönas dessutom med en fyra dagars inspirationsresa till i Europa tillsammans med välrenommerade personer i branschen.